Nyheter

Slik kan asyl­mottaket se ut

Ved hjelp av lysere løsninger vil ­arkitektene gjøre tilværelsen litt bedre.

Arkitekt Kristine Brembo brukte sin masteroppgave på NTNU til å komme med konkrete forslag til hvordan et asylmottak for barn og ungdom kan lages.

– Jeg besøkte tre ulike typer mottak for barn. Det som gjorde størst inntrykk var å se hvor lite rom det var for privatliv.

Derfor tegnet hun et mottak hvor brukerne kan bruke foldevegger som lar brukerne selv velge hvor mye de vil involvere seg i omgivelsene.

– Slik kan man trekke seg tilbake eller åpne opp. Det krever nok litt mer plass, men det er en løsning som vil kunne fikse problemet, sier Brembo.

Felleshage

Arkitektene Pernille Thunem og Annette Hellesøy Simonsen har sett for seg at et asylmottak også kan være et samlingssted for lokalmiljøet, ved å gi muligheter for å dyrke jord.

– Et stort problem er at vi tilbyr asylsøker områder som kun er beregnet for dem. Det skaper tydelige skiller og er ikke et godt fundament for integrering, sier Thunem.

LES OGSÅ: Tilflukt er Vårt Lands egen nettside om flyktningsituasjonen

LES OGSÅ: PST er bekymret for radikalisering på asylmottak

Hun mener vi nå har den kunnskapen som trengs for å gjøre situasjonen bedre.

– Det som mangler er planlegging og gjennomføring av gode pilotprosjekt. Når vi vet hvor viktig omgivelsene er for vårt ve og vel, synes jeg det er på tide at samfunnet tilbyr noe mer enn det som er langt under minstestandarden. Mindre prat og mer handling må til for å komme videre.

Guidebok

I september arrangeres Oslo arkitekturtriennale, som i år har migrasjon og tilhørighet som tema.

– Av forskjellige grunner ser verden nå en rekordstor forflytning av mennesker. Dette krever ny problemforståelse og ny bevissthet om hvordan vi planlegger og bygger byene og hjemmene våre, sier festivalleder Hanna Dencik Petersson.

LES OGSÅ: Samler inn penger til kristent asylmottak

Som del av festivalen jobber to tverrfaglige team med å se på hvordan vi i fremtiden kan ta vare på asylsøkere på en bedre måte.

– Torshov asylmottak er utgangspunkt for disse studiene. Et av teamene jobber blant annet med å gi ut en Oslo-guidebok av og for asylsøkere.

Andre tiltak

Dette semesteret har Arkitekt- og designhøgskolen i Oslo undervist kurset In-Transit, som har som mål å utvikle verdige mottak. 9. juni gir forskergruppa til Eli Støya ut en veileder om bokvalitet i asylmottak, rettet både mot mottaksbransjen og myndigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter