Kultur

Fyrer løs fra prekestolen

Siden verden går til helvete, vil Kulturkirken Jakob advare: Syv «svovelpredikanter» får dundre løs fra prekestolen.

«2016 var trøstesløst. 2017 ser ikke mye bedre ut – og vi har alle noe av skylden for det.» Slik presenterer Kirkelig Kulturverksted sin nye serie «Svovelprekener» som starter førstkommende torsdag. For første gang tar KKV for alvor i bruk Jakobkirkens prekestol.

LES OGSÅ: – Lukter av PR-triks

Faktaresistens

Første mann ut er professor Arne Johan Vetlesen. Bare dager etter at Donald Trump ble innsatt som USAs president, skal Vetlesen snakke med overskriften «Forførelsens kunst: Om kunnskapsforakten som får fattige til å stemme på milliardærer».

Andre temaer er nødhjelp, klasseforakt, ruspolitikk, frivillighet og solidaritet. Rett fra sult og nød nord i Nigeria kommer nødhjelpskoordinator Lindis Hurum i Leger Uten Grenser for å gi stemme til dem som ikke har. I slutten av mars spør hun hvordan vår voldsomme giverglede kan vekkes for så å forsvinne på kort tid?

– Jeg benytter en hver anledning til å si at det finnes ingen andre, det finnes bare oss. Jeg ser en tendens til å dele opp verden i dem og oss, og det er en farlig vei å gå som gjør at vi altfor lett distanserer oss, sier Hurum.

Nå leder hun et prosjekt nord i Nigeria der to millioner mennesker er på flukt fra krigen mellom Boko Haram og regjeringsstyrker.

– Tørke og dårlige avlinger gjør at det på langt nær er nok mat i det som nå er en av verdens mest underrapporterte kriser, sier hun.

LES OGSÅ: Ole Hallesbys helvetestale førte til at det ble slutt på å snakke offentlig om fortapelse

Fra levra

Svovelprekenene skal være utfordrende og vare uavbrutt i 45-50 minutter. KKV lover at salvene kan skylles ned med forfriskninger i etterkant. Like lett var det ikke i gammeltestamentlig omgang med svovel. Da Gud lot svovel og ild regne over Sodoma og Gomorra, ødela han byene. Evangelisten Lukas viser til dette og skriver at Jesus fortalte til disiplene at «den natten skal det ligge to i samme seng. Den ene blir tatt med, den andre blir igjen.»

Ideen til svovelpreken-serien kommer fra KKVs nye programansvarlige Thor-Erik Fjellvang. Han har bakgrunn fra Frelsesarmeen, har jobbet som frilans musiker og kom sist sommer fra stillingen som kulturansvarlig ved Sjømannskirken i New York. Nå vil han møte en voksende følelse av avmakt med kunnskap og refleksjon.

– Man kan føle på avmakt overfor flere bevegelser i samfunnet. Vi har invitert mennesker med kloke hoder og varme hjerter som skal få snakke uavbrutt i tre kvarter om det som brenner: Verden går til helvete, det er din og min feil – hva kan vi gjøre med det? sier Fjellvang.

– Andre sier at aldri har så mange mennesker hatt det så godt på denne kloden som nå?

– Det er riktig, men alt det gode står i konstant fare for å bli reversert. Klimaendringene er alene nok til å si at det ikke er gitt at det går i riktig retning. Heller ikke når verdens ledende demokrati USA går i feil retning, sier Fjellvang.

– Her vil «predikantene» snakke mer fra levra enn i andre sammenhenger, sier han.

– Hva sier du til de som savner Gud i de planlagte prekenene?

– Ordet svovelpreken brukes også om prekener som ikke har Gud i hovedrollen. I og med at vi er en kirke, kan man mene at problemene burde vært drøftet utelukkende fra et kristent verdisyn. Det mener ikke vi. At prekenen foregår i en kirke og i vår regi, gir det en annen valør enn om det var på andre scener. Vi tar opp temaene fordi vi erkjenner at det er vårt ansvar som kristne, sier Fjellvang.

LES OGSÅ: Den evige pine i helvete er så godt som forsvunnet fra kristen forkynnelse i Norge. Hva står da på spill?

Ikke første gang

Erik Hillestad har vært verkstedleder i mer enn 40 år. Han protesterer på at det er først nå KKV tyr til svovelprekener.

– Vi har nok hatt det atskillig ganger før, men i andre former. Den første var Bjørn Eidsvågs debut-LP Inn for landing i 1976, som var et oppgjør med kirken som en borgerlig bastion. Dans med oss Gud i 1982 var litt av det samme, men anfektet også hva som er innenfor og utenfor i en kirke med mye meningstyranni.

Han nevner også andre prosjekter som har vært mer klagesang enn hudfletting og som kan ha hatt' provokatorisk effekt uten å ha vært svovelprekener.

– De har hatt samme intensjon og skarphet som disse prekene forventes å ha. Akkurat nå lever vi i en tid hvor vi må slåss på mange fronter. Jeg skrev en artikkel i høst med overskriften «vi heiser det hvite flagget og erklærer krig» basert på tanker om nødvendigheten av å tenke alternativt. Selv om vi må gi opp kampen mot sosiale medier og strømmetjenester, går det likevel an å bekjempe ensrettingen på andre måter. Vi tror på kunsten som den primære måten å gjøre det på. Svovelprekenene er en tilleggsøvelse. I en tid hvor sinne uttrykkes i kjappe tweets, er det spennende at vi kan gi tre kvarter taletid til en velbegrunnet salve, sier Hillestad.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur