Kultur

Lukter av PR-triks

Human-Etisk Forbund lukter mer markedsføringstriks enn svovel av Kulturkirkens prekenrekke.

Humanetikernes pressesjef Jens Brun-Pedersen synes Kulturkirken Jakob tar opp aktuelle og utfordrende temaer og har engasjert gode og kvalifiserte predikanter.

– Men svovelpreken brukt i denne sammenhengen er vel mer et forsøk på et smart markedsføringstriks. For meg inneholder en svovelpreken en kynisk form for dramaturgi, mangel på nyanser ispedd ikke lite spill på emosjoner og ofte advarsler om endetid og undergang. Løsningene på det som truer oss er ofte enkle – som omvendelse til en tro. Jeg tror bedre om innlederne i KKVs program enn at de spiller på slik primitivitet, sier Brun-Pedersen.

En sint gud

Bymisjonsprest Kari Veiteberg forbinder en svovelpreken med mye støy og utmaling av skremselsbilder.

– Svovelpredikanten er så overbevist om at noe er galt, at hun/han tyr til skremsler og verbal tukt for å overtale tilhørerne til å vende om, svarer hun.

Hun synes KKVs prekener ligner på svovelprekener i den forstand at «predikanten» får holde fast på tilhørerne lenge og får lov til å utøse den fortvilelsen som ligger henne/ham på hjertet. Ulikhetene kan være at svovelpredikanter har et gudsbilde av en straffende, vred gud.

- Er den siden av Gud med her? Prosjektet er uansett viktig. Talerne har valgt temaer som opprører dem, og det skal de få snakke om lenge, uten å bli avbrutt. Det er det ikke mange arenaer som gir rom for i nyere tid, mener Veiteberg.

LES OGSÅ: Siden verden går til helvete, vil Kulturkirken Jakob advare: Syv «svovelpredikanter» får dundre løs fra prekestolen.

Ikke svovel

Misjonssambandets pressetalsmann Espen Ottosen knytter svovelpreken til predikanter som advarte mot fortapelsen på en svært direkte og skremmende måte.

– Jeg synes det gir litt lite mening å hevde at det som skal til for å fremføre en svovelpreken er at man er opprørt over et eller annet, sier han.

Han synes Kulturkirken tar opp interessante og varierte temaer, men tviler på at det gir særlig mening å bruke uttrykket svovelpreken om de prekenene som fremføres.

– Det kan også stilles spørsmål ved om vi faktisk vil få høre prekener, siden temaene i liten grad handler om Gud og kristen tro, sier Ottosen.

Menneskeskapt

Tuva Krogh Widskjold er leder i Changemaker. Ordet svovelpreken får henne til å tenke på ild, svartmaling og helvete.

– Jeg forbinder det med påstander som bygger opp under frykt og skam, og med predikanter som mener endetiden er nær. Flere av prekenene har et pessimistisk utgangspunkt, men slik jeg forstår det, er det få som mener at vi vil bli brent i evigheten om vi ikke klarer å løse problemene. Svovelpreken er likevel en betegnelse som gjør meg nysgjerrig på innholdet – og det er kanskje poenget?

Widskjold synes foredragene er veldig aktuelle.

– Det er flott at noen tør å si ifra og viser at vi faktisk ikke kan fortsette som i dag. Men jeg forventer samtidig at foredragsholderne har konstruktive løsninger på problemene de trekker fram. For disse problemene er skapt av oss mennesker, og det er vi som kan endre dem. Alt annet er naivt å tro! sier hun.

LES OGSÅ: Den evige pine i helvete er så godt som forsvunnet fra kristen forkynnelse i Norge. Hva står da på spill?

Luther jr

Svein Inge Olsen leder Protestfestivalen. Temaet kunnskapsforakt er også tema på festivalen i år.

– Med svovelpreken tenker jeg først og fremst på Ole Hallesby og en tale om himmel og helvete. Men selvfølgelig kan en svovelpreken brukes i flere sammenhenger, som når man skal snakke direkte og hardt i en kontroversiell sak, Svovelpreken kan vel også si om et par av prekenene til Martin Luther King, som jo indirekte førte til at han ble myrdet, sier protestgeneralen.

Han synes KKV har valgt spennende tema for sine svovelprekener.

– Det er kreativt å kalle taler om økologisk landbruk, kunnskapsforakt og ruspolitikk for svovelprekener. Det gjenstår å se om det vil gå under den kategorien, men en del av temaene, særlig de nevnte synes jeg er spennende tema å ta opp, sier Olsen.

– Talen om givergleden til bistand hadde nok blitt mer svoveltale om spørsmålet som ble stilt handlet om hvor mye av pengene vi gir til bistand som går til høye lønninger til byråkrater i bistandsorganisasjonene i Norge, tilføyer protestlederen.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur