Kultur

Far-datter-språk på kirkefestivalen i Tromsø

Når Sunniva Eliassen synger arktisk salmekonsert, sitter faren ved orgelet. – Vi har et eget språk, sier mezzosopranen.

Søndag åpner den tiende Tromsø Internasjonale Kirkefestival. To av konsertene står Sunniva Eliassen for sammen med sin far. Ivar-Jarle Eliassen har vært menighetsorganist og er nå kulturrådgiver i Nord-Hålogaland bispedømme.

Pappas kor

– Vi har holdt på i lag så lenge jeg kan huske, helt siden jeg begynte i koret til han pappa, forteller sangeren.

Etter fem år i Tyskland har hun bosatt seg i Alta og etablert seg som frilanser innenfor oratorier, messer og pasjoner både i Tyskland og Norge. Hun musiserer ikke bare med faren, men også med barokktolkere som Ton Koopman, Andreas Scholl og Konrad Junghänel.

LES OGSÅ: Ser Motorpsycho i bibelsk lys

Arktiske salmer

– I november skal jeg synge Bachs H-mollmesse under Ishavskatedralens 50-årsjubileum sammen med Akademie Für Alte Musik fra Berlin. Det har lenge vært en drøm, sier hun.

I to lunsjkonserter presenter hun denne uka et program hentet fra nordnorsk kystkultur. Salmer, viser, vuggesanger og brudemarsjer gir mange uttrykk fra glede til sorg. Samtlige sanger er skrevet og komponert av folk nordfra. Programmet er blitt så varmt mottatt at far og datter har fått en travel høst.

LES OGSÅ: Fanget mellom ungdomstiden og voksenlivet

Fornøyd sjef

Festivalsjef Kari Helene Skog går på sin fjerde festival i forvissning om at de i år presenterer et «meget godt program». Å utfordre og bekrefte er festivalens doble målsetting.

– Årets tema er «brød» og det bruker vi til å reise spørsmål om makt og fordeling. Førstemann ut er Ole Paus, kjent for å være en tydelig stemme, sier Skog.

LES OGSÅ: Skrev for at mannen skulle forstå

Komiker

Hennes håp er at mange vil få med seg enmannsshowet til den amerikanske komikeren Peterson Toscana. I 17 år ble han forsøkt helbredet for sin homofili, før han brøt med menigheten og valgte sitt eget liv. Ut fra denne erfaringen undersøker han en rekke spørsmål innen kjønn, rasisme, seksualitet, tro og miljø. Hans komedie om «de ødelagte kropper, store og små» blir å høre i Tromsø domkirke tirsdag kveld.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Salmesamling

Onsdag kommer salmedikteren Eyvind Skeie tilbake til Grønnåsen kirke der han som kirkens første prest diktet salmer. Kirkens mange kor presenterer hans salmer, og Skeie forteller om hvordan salmene er blitt til. Torsdag kveld blir det flere salmer når Solveig Slettahjell og Tord Gustavsen holder konsert i domkirken.

Les mer om mer disse temaene:

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen

Arne Guttormsen er kulturjournalist i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur