Kultur

– En annen type engasjement

– Ungdom har større kunnskap om klima enn jeg hadde da jeg var på deres alder, sier Siri Morland, redaktør i Ubok.no.

Siri Morland er redaktør for Ubok.no, et nettsted som tilrettelegger for en litterær samtale blant ungdom. Hun mener­ viktige problemstillinger som klima­ og flyktningkrise behandles­ i ungdomslitteraturen, og da særlig i dystopier.

– I kjølvannet av Hunger Games­-trilogien, som også er filmatisert, har vi sett at mange norske forfattere har skrevet dystopier. Her er det ofte menneskeskapte katastrofer som er bakteppet.

Naturen gjør opprør

Som eksempler på gode, norsk dystopier som tar opp klimaspørsmål, nevner Morland Jostein Gaarders Anna – en fabel om klodens klima og miljø fra 2013 og Sigbjørn Mostue I morgen er alt mørkt, som ble tildelt Uprisen for 2015.

– Mostues bok overgår det meste jeg har lest av dystre framtidsskildringer. Der gjør naturen opprør mot mennesket. Katteparasitten det har vært så mye snakk om i det siste, toxoplasma­, har en viktig rolle i boka. Viruset hopper til mennesker via fluer og det bærer galt avsted, sier Morland.

LES OGSÅ: Vil øke klimaengasjementet blant unge

Hun mener ungdom engasjerer seg, men kanskje på en annen­ måte enn tidligere.

– Ungdom har større kunnskap om klima enn hva jeg, som er født i 1977, hadde da jeg var på deres alder. Det er nok ikke like mye uttalt aktivisme, men engasjementet lever i beste velgående.

Medrivende

Bjarte Bakken er prosjektleder i Foreningen !les og ansvarlig for ungdommens egen litteraturpris, Uprisen. Han kjenner seg delvis igjen i Mæhles påstand om at ungdom ikke engasjerer seg i klimasaken i særlig grad.

Ungdomsanmeldere og anmelderklasser­ leser hvert år alt som kommer ut av norsk ungdomslitteratur som en del av utvelgelsesprosessen til Uprisen.

– Ut fra anmeldelsene vi får inn, ser det for meg ut som ungdom først og fremst vil lese medrivende bøker, sier Bakken.

LES OGSÅ: Verden går stadig under i ungdomslitteraturen

Han mener spenning og intensitet­ er nøkkelord.

– Simon Stranger er i sin mer realistisk orienterte trilogi om flyktningproblematikk i stand til å vekke engasjement og samtidig skrive medrivende. En annen ungdomsbokforfatter, Johan B. Mjønes, skriver om klima i sin siste bok Blodspor i Klondike. Mitt inntrykk ut fra anmeldelsene er at ungdom fokuserer­ på spenningen i sistnevnte bok og overser klimaperspektivet. Det viser at handling noen ganger overskygger den underliggende tematikken.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur