Politikk

– En filmmelding full av hull

Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen sitter igjen med flere spørsmål enn svar etter at kulturministeren i dag la fram den nye filmmeldingen.

– Dette er en framtidsrettet filmpolitikk som skal møte dagens og morgendagens utfordringer, sa kulturminister Thorhild Widvey da hun i går la fram Kulturdepartementets lenge etterlengtede filmmelding.

Hovedpunktene er at regjeringen vil gjøre tilskuddsordningene for filmstøtte enklere, bruke mer ressurser på filmskaping og mindre på byråkrati og innføre den varslede intensivordningen som skal lokke utenlandske produsenter til Norge ved at de kan få refusert kostnader til innspillingen i ettertid.

LES KOMMENTAREN: Skattelette for Hollywood

Hullete

– En filmmelding full av hull, er konklusjonen fra filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen, som står bak filmer som Izzat og Den siste revejakta.

Han sier han sitter igjen som et stort spørsmålstegn, og syns filmmeldingen er veldig lite konkret.

– Widvey sier «det skal vi komme tilbake til» om nesten alt i meldingen. Dette har vi ventet på i halvannet år, og når vi har spurt kulturministeren om filmpolitikken, har vi fått beskjed om at alt kommer til å stå her, men det står ikke et eneste ord om hvor mye penger de skal bruke eller hvor de skal komme fra, sier Rolfsen.

LES OGSÅ: Filmprodusenter frykter Hollywood-gulrot vil ødelegge for norsk film

Etterlyser pengene

– So far, so good, sier produsent John M. Jacobsen, som leder produksjonsselskapet Filmkameratene.

– Jeg er veldig positiv til innholdet i filmmeldingen, men det er veldig uklart om Kulturdepartementet klarer å omsette dette i praksis. Det kommer ikke fram hvor mye penger det finnes til å ta dette i bruk, sier Jacobsen.

Torbjørn Urfjell, direktør i Virke Produsentforeningen, mener også at mye er uklart i filmmeldingen, blant annet om det finnes penger.

– Widvey har lagt fram en filmmelding som viser vilje og retning, men hun skyver viktige avklaringer foran seg. Å få gjennomført det som kommer fram i meldingen, avhenger av at Kulturdepartementet blir budsjettvinner i større grad enn de har vært tidligere, sier Urfjell.

LES OGSÅ: Dette er fjorårets beste film

Interessante tanker

Produsent Aage Aaberge, som blant annet var produsent for Kon-Tiki, er derimot positivt overrasket.

– Når vårt første møte med ny kulturminister var et kutt på 36 millioner, er dette en positiv overraskelse. Men om dette blir fulgt opp med ekstra midler, er noe annet. Tankene er uansett interessante, sier Aaberge.

– Hvis du kan få ned byråkratiet, så det går raskere fra du får en idé til filmen kan gå i produksjon, tror jeg både regissører og produsenter tjener på det.

LES KOMMENTAREN: Færre filmar gir ikkje betre filmar

Spennende tid

Sveinung Gollimo, avdelingsdirektør ved utviklings- og produksjonsavdelingen i NFI, sier filminstituttet nå går inn i en spennende tid når de nye støtteordningene skal avklares.

– Vi oppfatter filmmeldingen som en offensiv satsing som gir gode signaler, blant annet i opprettelsen av regionale filmfond, sier Gollimo.

– Er en forenkling av støtteordingene noe dere har ønsket dere?

– Vi ønsker å løse oppgavene mest mulig effektivt og bruke minst mulig ressurser på forvaltningen og mest mulig på film, sier Gollimo.

Les mer om mer disse temaene:

Ane Bamle Tjellaug

Ane Bamle Tjellaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk