Kultur

Dyra forteller om Jesus

I en julemusikal fra IKO kommer også kua Gomle og et slitent esel til orde.

Sangheftet og CD-en Alle tiders historie er en julemusikal hvor ikke bare engler og hyrder vil ha et ord med i laget. Klart at et esel som måtte bære Maria den lange veien til Betlehem må få jamre litt.

Marthe Haaland Wang synger historiene sammen med barn fra Tonsen Tween Sing og Tonsen Superkidz, på prosjektet IKO gir ut i samarbeid med Norges KFUK-KFUM. Elias Hobbestad (9) og Synne Riise (11) var nylig med å presentere utdrag fra julemusikalen på IKOs kontor. Begge synger i koret Lotus i Sofiemyr kirke.

– Både melodiene og tekstene er kjempefine, og det er gøy å synge dem, sier Synne.

– Mange barn og foreldre etterlyser kristne barnesanger på CD, derfor er det så bra at IKO gir dem ut. Da kan familiene spille sangene hjemme, i bilen, eller hvor de ellers har mulighet til det, sier Katrine Flå, som fremførte sangene sammen med barna.

IKO eies av bispedømmerådene i Den norske kirke, bispemøtet og flere kristne organisasjoner. IKO gir ut musikk og litteratur rettet mot barn, og lanserte nylig sin utgivelsesplan for høsten og vinteren.

LES OGSÅ: Lar barn bære kisten på ordentlig

Responderer på rytmer

Hun er opptatt av at barn så tidlig som mulig skal bli positivt påvirket av sang og musikk. I babysang-
tilbudet hun er leder for, er det flest barn rundt tre måneder. Det hender også foreldre tar med barn som bare er noen uker gamle.

– Hvor tidlig er det realistisk å tro at barn kan respondere på sang og musikk?

– Det viser seg at selv de aller minste responderer på rytmer og lyder. Ofte roer de seg når det spilles musikk. Det er også noe prosjektet Musikk ved livets begynnelse har erfart, sier Flå, som selv har tre barn.

Barns premisser

Hun leder flere barnekor i Kolbotn menighet, og driver også med babysang. Flå er opptatt av at kirkemusikk også må være på barnas premisser.

– Kristne barnesanger bør være en naturlig del av familiegudstjenester. I tillegg til at det er sanger barn liker å lytte til, er det også en fin anledning til å lære dem bibelhistorie og kirkehistorie.

LES OGSÅ: Har brukt livet på å løfte fram andre – vant hederspris

Gir minner

IKO gir ut 50 kristne barnetitler hver år. CD-en Gynge lite grann, med babysang og småbarnstrall, er solgt til gull (25.000 eksempler). Nå er oppfølgeren Gynge mer, sanger for de små, klar. Sangene er signert blant andre Kari Bremnes, Hilde Svela, Sindre Skeie og John Vegard Schou. Marie Pihlstrøm Frostlid og Ole Børud er hovedvokalister.

– Å synge sammen gir fellesskapsopplevelser. Barn og voksne lærer sanger, bønner og leker som de kan bruke hjemme. Gode musikkopplevelser i tidlig alder stimulerer sansene og gir minner barna kan bære med seg videre i livet, sier rådgiver for babysang på IKO, Merete Bøe.

Viktige illustrasjoner

I sangboksen Takk min Gud for ­leken har man samlet 30 kristne barne­sanger, og noen sanger fra generell barnelitteratur. På vedlagte kort er det en illustrasjon på den ene siden, og sangtekst med noter og besifring på den andre. Alle sangene er spilt inn på CD.

Sangboksen er en oppfølger til en tilsvarende boks IKO ga ut i 2007. Den har solgt i nærmere 6.000 eksemplarer. Cecilie Seim har illustrert kortene i den nye boksen.

– Jeg har prøvd å tegne slik at tegningene appellerer til ulike barn fra ulike kulturer. Både funksjonsfriske og handikappede. De fleste barn dette denne boksen presenteres for kan ikke lese selv, derfor blir illustrasjonene desto viktigere, sier Seim, som de siste årene har illustrert en rekke barnebøker.

LES OGSÅ: Vil fortelle oss hvordan det er å være gammel

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur