Kultur

– Dette gir oss armslag til å planlegge mer på sikt

I Norges korforbund er stemningen god etter framleggingen av statsbudsjettet.

Tilskuddet til korfeltet økes med nærmere 10 millioner kroner, som rettes både mot topp og bredde. Det Norske Solistkor og Edvard Grieg-kor kom på statsbudsjettet med egne poster i fjor, og har fått økt støtte i år. I tillegg blir det en egen pott for andre «kor på særlig høyt nivå». Regjeringen styrker også prosjektet Krafttak for sang som er et breddetiltak for å bygge opp under korsang landet rundt.

I Norges korforbund er stemningen god etter budsjettnyhetene. Daglig leder Rune Frank Brunslid er gledelig overrasket over de økte tildelingene.

– Vi var spente på utfallet av budsjett-tildelingen med ny regjering. Korfeltet fikk et løft i fjor og nå begynner det å bli en skikkelig sum som kan fordeles på enda flere av de 250.000 aktive korsangerne her i landet, sier Brunslid.

For inneværende år er det 4,2 millioner kroner i aktivitetsmidler for kor på statsbudsjettet, der 1,4 millioner går til toppkorene. For 2015 foreslås støtten økt til 7,2 millioner, og 2,4 millioner skal gis til kor på høyt nivå. (Solistkoret og Edvard Grieg-koret har egne poster på 12,8 mill.).

LES KOMMENTAREN: Hul retorikk

Spydspisser

Brunslid er glad for at også de aller beste korene får en større sum til fordeling.

– Det er viktig å ha elitekorene som spydspisser. Vi må begynne å tenke litt mer som idretten; at toppen er avhengig av bredden – og motsatt. Norske kor gjør det meget bra i internasjonale konkurranser. Det er viktig å markere seg på høyt nivå, for å øke interessen for korsang generelt. Og toppkorene er avhengig av en god breddesatsing for å rekruttere de beste sangerne til de høyere nivåene, mener han.

Brunslid registrerer at interessen for sang er økende.

– For ikke mange år siden skulle man helst ikke synge høyt når andre var til stede. Nå er sang blitt en mye mer naturlig del av hverdagen vår, særlig blant yngre mennesker. Konkurranser som Idol og Norske talenter har nok vært med på å gjøre sang mer populært – og naturlig. Sangerne har vært litt mer beskjedne enn instrumentalistene, men nå kommer korsangen for fullt, mener han.

– Det er et viktig signal at det satses på vokalfeltet, korsangen er en viktig del av kulturarven vår. Og all forskning på feltet finner klare sammenhenger mellom sangaktivitet og god helse, sier Brunslid.

LES OGSÅ: – Jeg er sikker på at dette er et godt budsjett

Trapper opp

Dirigent Grete Pedersen i Det Norske Solistkor fikk en hyggelig melding i går.

– Denne bevilgningen gir oss armslag til å planlegge mer på sikt, både kunstnerisk og økonomisk. Vi har opptrappingsplanene klare og får nå mulighet til å gå i gang med spektakulære og krevende satsinger som vi ellers ikke ville maktet, forteller hun.

Solistkoret ønsker å satse mer mot barn og unge og vil kunne gjøre mer samtidsmusikk, i nært samarbeid med både norske og utenlandske samtidskomponister.

– Det gir oss også muligheter innen standardverkene, vi ønsker å gjøre flere «troll i eske»-konserter, med overraskelser og mulighet for å presentere mer eksperimentelle verk. Vi har mange ideer, nå må vi sette oss ned og planlegge hvilke vi skal gjennomføre, sier Pedersen som synes det er stort at Kulturdepartementet våger å skjære gjennom og gjøre en så stor satsing på korfronten.

– Det er et stort aktivum for et samfunn å ha en så rik tradisjon – der mennesker samles for å skape noe verdifullt ved å bruke stemmene sine sammen, sier Grete Pedersen som merker stor internasjonal respons på norsk korvirksomhet.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur