Kultur

Den kulturelle skolesekken er en viktig kilde for kirken som kulturformidler


I 11 av 18 telemarkskommuner får barn glede seg over kirkens kulturarbeid støttet av DKS-midler.

Den kulturelle skolesekken (DKS) får på landsbasis 210 millioner kroner av Tippemidlene.

Skien kommune disponerer cirka 450.000 kroner, og Skien kirke har siden 2010 fått midler til å presentere sin plass i byhistorien, kirkekunsten og arkitekturen.

Alle 6.-klasser i kommunen får en rundtur i Skien kirke, ledet av kirkearkitekt Hagbarth Schytte-Berg – i skuespiller Carl Henrik Ekbloms skikkelse, og med sterk deltagelse av kirkelig ansatte – som omtalt i reportasjen på sidene foran.

Billy Lätt er leder for DKS-Telemark og er fornøyd med at kirkene er så sterkt representert i skolesekk-prosjektene.

LES OGSÅ: Skoleelever blir englebarn

Skryt

– Kirken har en sentral plass i vår historie og når det fra kirkelig hold presenteres gode undervisningsopplegg, er det fint at de utgjør en stor del av prosjektene vi støtter, sier Billy Lätt, som selv er aktiv humanetiker.

Eli Haugland er kulturkonsulent og lokal DKS-koordinator i Skien kommune.

– Skien kirke har fått støtte siden 2010 for sitt opplegg som viser en viktig del av byens historie. Tilbakemeldingene er en lang rekke av skryt og lovord. Det er tydelig at kirkebesøket fenger både elever og lærere, forteller hun.

Skattkammer

Tormod Klovning er prosjektleder.

– Vi må vise frem de kirkelige skattene. Skien kirke er proppfull av kunst og kulturhistorie, og er en viktig del av byhistorien vår. Mangel på kjennskap til historien vår har vært drivkraft for å utvikle undervisningsopplegget i kirken. Vi må lære oss å bli stolte over den rike kulturarven vi har, og som kirken har vært sterkt delaktig i, sier Klovning. Han har ikke noe imot å bli gjenkjent på gata i Skien – som den fløytespillende engelen i kirketårnet.

Tone Klev Furnes er seniorrådgiver innen kultur i Agder og Telemark bispedømme. Hun ser på DKS som et viktig redskap for kirkens kulturformidling mot barn og unge.

– Vi har et bredt samarbeid med DKS. I perioden 2009 til 2014 har 25.000 elever gjennom bispedømmerådets koordinering fått kulturopplevelser i kirkelig regi – støttet av DKS-midler. Ett eksempel er Kildens teateroppsetning Jørgen Moe – den modige, der vi følger ham fra bisperollen i Agder og ut i eventyrverdenen. Den ble spilt for 13.000 barn og unge, og ble også satt opp på Kilden i etterkant, forteller Klev Furnes.

I tillegg kommer en rekke produksjoner initiert av menigheter og kunstnere som Skien menighets forestilling er et eksempel på.

Hun viser til Stortingsmelding 8 fra 2007 som fremhever kirken som viktig samarbeidspartner.

LES OGSÅ: Meningsfullt å spille for de minste

Kvalitet

Furnes fortsetter:

– DKS er en viktig bidragsyter, og har avgjørende betydning for at kirken kan løfte frem sin del av kulturarven. Samarbeidet mellom kirken og DKS er en stor ressurs for skoleverket, og vi får begeistrede tilbakemeldinger fra lærere og elever. Det er givende og meningsfullt å legge til rette for at skoleelever får oppleve profesjonell kvalitet, i en kirkelig ramme.

Kulturrådgiver Knut Erik Tveit i Oslo bispedømme mener at man på kirkelig hold må bli flinkere til å finne eksterne støtteordninger, særlig når det gjelder kunst og kultur.

– Kirken bør bli en enda tyngre aktør i å utvikle prosjekter som kan hente midler fra DKS. Her ligger det et stort, uutnyttet potensiale. Det gjelder kirkelige initiativ, men oppfordringen går også til kulturaktører utenfor kirken, om å presentere opplegg som egner seg i kirken, sier Tveit.

LES OGSÅ: Krever bedre betalt for å spille for barn

Pilegrim

I Bærum har kirken og kommunen i 15 år tatt 6.-klasser med på pilegrimsleden fra Haslum kirke til Lommedalen.

– De siste to årene har de samme instansene i Oslo tilbudt et tilsvarende opplegg der den ­andre pilegrimsleden til Nidaros­ følges fra Stovner og østover, også der med fortellerteater underveis, forteller han.

– Fra kirkelig hold har man vist at man leverer kvalitetsprodukter som tar vare på kultur-arven vår. Det høye nivået gjør at kirkens tilbud har fått høy status innen DKS-systemet, sier Tveit.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur