Kultur

Mest moro og meningsfullt

Egil Hegerberg har ikke tenkt så mye på forskjellsbetalingen for skolekonsertene, fordi det er så gøy og meningsfylt å drive med det.

Mannen som lenge har vært kjent under artistnavnet Bare Egil Band, har sammen med Aslag Guttormsgaard holdt nærmere 200 opptredener for Den kulturelle skolesekken.

– Vi har fått litt over og litt under 3.000 kroner. Jeg har ikke helt holdt tellinga - men har vel tenkt at det er slik det er. Vi har jo hatt det så moro, og det tror jeg jammen elevene og lærerne deres har hatt også.

Alle landets fylkeskommuner er det bare Akershus som vil betale artistene det Musikernes fellesorganisasjon (MFO) mener er en anstendig godtgjørelse for å stille opp for landets skoleelever.

Egil Hegerberg er overrasket over at honorarene varierer såpass mye.

– Det jo dumt hvis et fylke får toppartister, og et annet må nøye seg med dårlige artister, sier musikeren og komikeren.

Han kunne ønske seg en felles norm må honorarene.

Facebook og Twitter!

Investering

Hegerberg mottar atskillig større honorar når han spiller for eksempel for næringslivet. Det kunne ikke falle ham inn å tenke tilsvarende summer for opptredener for skoleelever. For ham er det heller ikke aktuelt å droppe en skolekonsert hvis honoraret skulle ligge litt under takstene til Musikernes fellesorganisasjon.

– Jeg tenker at dette er glimrende live-trening, at disse barna kan bli mitt nye publikum, ja, en investering i en langvarig karriere. Det er også en flott mulighet til å tilføre barn en kultur de sannsynligvis ellers ikke ville fått gjennom skoleverket.

LES MER: Slår ring om den kristne kulturarven

God moral

Hegerberg legger ikke skjul på at han og kompanjongen Aslag Guttormsgaard kjører en nokså fresk stil overfor barna.

– Kanskje er det litt uvant for både elver og lærere, fordi det er såpass utenfor pensum, med en del ord det ikke er lov å si. Men jeg synes det er fint å få dem litt gira, også fordi jeg mener det er en god moral i det vi formidler.

Entertaineren som nylig opptrådte for barn på Miniøyafestivalen, tror det noen ganger kan bli satt for høye kulturpolitiske ambisjoner på vegne av barna.

– Det kan bli litt vel mye finkultur å svelge for de små fra tid til annen, tror jeg. Og da kan nok Aslag og jeg være et kjærkomment alternativ til sær folkemusikk og obskure musikalske samarbeidsprosjekter.

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur