Bøker

Simon Strangers «Adventsstjernen»: Her er årets beste tips om familielektyre i desember

Simon Strangers «Adventsstjernen» formidler et viktig budskap uten å være påtrengende forkynnende.

Sjangeren Julekalender er etter hvert både anstrengt og overdreven. Alle vil ha en del av det potensialet som ligger i desembers salgbare forventninger.

Ikke ofte finner vi noe som på troverdig vis kombinerer lødig innhold og drivende spenning slik den nye boka til Simon Stranger gjør.

På troverdig vis kombinerer Simon Stranger (til høyre) og Shwan Dler Qaradakis  lødig innhold og drivende spenning.

På troverdig vis kombinerer Simon Stranger (til høyre) og Shwan Dler Qaradakis Adventstjernen lødig innhold og drivende spenning. Foto: Agnete Brun 

Idyll, men..

Omslaget er romantisk, med snøkledd landskap under stjernene, et lite hus med istapper fra taket og en skikkelse med lue og votter. Det taktile inntrykket forsterkes av et forsiktig glitrende tre som stikker litt ut fra bildet. Jo, vi vet hvor vi skal – inn i desemberidyllen. Vi blar opp og møter første desember der også teksten er på lag med forventningene bildet skaper: «...flakkende stearinlys og julepresanger som mamma og pappa smuglet inn i store bæreposer… snø som glitret og blinket på jordet bak låven og aketurer som gikk så fort at snøen sprutet opp i ansiktet…».

Men allerede på første side forstår vi at ikke alt er idyll likevel. Vi får vage hint om at noe er galt og skjønner fort at hovedpersonen Stella har mistet moren sin. Nå begynner den første adventstiden der hun og pappa er alene.

LES OGSÅ: Tviholder på julekonserter: – Behovet for å være nær hverandre og å synge er enormt i jula

Asylsøker

Gjennom de 24 kapitlene får Stranger fram mye klokt om barns påfallende tendens til skyldfølelse samt sorg over en kjær mor, men ikke bare det. Han fletter også inn en spennende historie om en rømt asylsøker og lar Stella bearbeide at faren hennes får ny kjæreste. Og alt dette uten at den trygge grunnstemningen i Stellas førjulstid ofres. Faren er en stødig og god pappa, politimann dess mer.

Stjernefascinasjon

Stellas mor jobbet på solobservatoriet inne i skogen. Dit har hun ofte hatt med seg datteren og åpnet opp fascinasjonen for verdensrommets uendelighet og fantastiske fenomener for henne – inklusive teorier om Betlehemsstjernen. Dette drysser videre til leseren underveis i boka. Forbløffende fakta om sola, stjernene og planetene gir luftige svev til fortellingen, som Stranger utnytter til noe mer enn fun-facts. Det åpner opp for en forståelse av at livet ikke bare er dagene slik de leves her og nå, men at vi er en del av en større helhet, både i tid og rom.

Konkret og poetisk

Hvert kapittel innledes med et lite avsnitt som står for seg selv i fortellingen for øvrig. Det er poetiske betraktninger om livet, egnet til videre funderinger. Et annet element av brudd i teksten er noen korte rim som utgjør Stellas adventskalender. De hinter til hvor hun skal finne dagens gave og svinger lett og ledig. Dette kan være et artig tips til den som leser boka, hvis en driver med kalendergaver.

Viktig budskap

Førjulstida er en merkelig tid. Den bærer i seg både det mest intime, der hver familie kryper sammen i sine lune hjem, og noe av det mest åpne, sjenerøse vi har å fare med, for i jula skal vi også tenke på dem som ikke har det så godt. Simon Stranger favner dette. Ja mer enn det, han får også flettet inn julefeiringens røtter i Betlehem, som blir ekstra aktualisert i og med at asylsøkeren i fortellingen heter Yousef og er fra nettopp Betlehem. Slik formidler Adventsstjernen et viktig budskap uten å være påtrengende forkynnende.

Illustratøren flyktet

Illustrasjonene i boka er vakre uten å bikke over i det søtladne. De utdyper stemningen i teksten gjennom akvareller som kombinerer det naturalistiske med mer antydende framstillinger, og som utnytter denne teknikkens invitasjon til å strekke seg ut og danne diffuse bakgrunner for teksten, også på sider uten bilder. Det gir en fin flyt og bidrar til bokas helhetlige stemning.

Tankevekkende er det også at illustratøren, Shwan Dler Qaradaki, selv kom til Norge som flyktning fra Palestina i 1999.

MER OM BØKER:

Anmeldelse av Solvokteren: En like formidabel kioskvelter som Snøsøsteren blir den nok aldri

Anmeldelse av Bokstavene: Cezinando debuterer med en morsom, tøff og litt irriterende ABC som bryter alle vante mønstre

---

Bok: Barn

  • Simon Stranger og Shwan Dler Qaradaki
  • Adventsstjernen
  • Aschehoug 2020
  • 218 sider

---

Les mer om mer disse temaene:

Marianne Lystrup

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Bøker