Kultur

– Alle har den samme kilden

Den samiske sangeren og musikeren Mari Boine synes det er fantastisk at Håvard Rem taler­ i tunger på plata Hustavler.

– Jeg jobber og eksperimenterer selv med et språk ingen forstår, som et kunstnerisk uttrykk. Jeg tror at joik, så vel som det man i det læstadianske miljøet jeg vokste opp i kaller «rørelse», hvor man synger salme etter salme til man til slutt går inn i en slags transe, er i slekt med den tungetalen som Rem praktiserer. Jeg mener alle mennesker har den samme kilden.

Verdensmusikeren Boine synes det er flott at en intellektuell kulturarbeider som Rem, benytter et slikt virkemiddel.

– Dette språket er ikke i kontakt med hodet, det kommer fra det dypeste i oss. Første gang jeg opplevde mitt eget spesielle språk, tenkte jeg at «dette kan jeg ikke utgi på plate». Men det kunne jeg, etter å ha utviklet det videre.

LES MER: Bruker tungetale på ny plate

Bryte ned fordommer

Forfatter og plateartist Levi Henriksen visste at Håvard Rem hadde planer om å bruke tungetale på den nye plata si. De har en del kontakt. Henriksen opplever at de er blodsbrødre i ånden, med den samme frikirkelige bakgrunnen.

– Håvard er modig som gjør dette i en kunstnerisk sammenheng. Jeg vil si det er banebrytende, selv om en del nok vil føle seg støtt. Jeg var selv tett på det lavkirkelige musikkmiljøet i mi siste bok, Harpesang. Men jeg kunne ikke ha brukt tungetale på platene jeg gir ut. Jeg ikke er åndsdøpt, og har ikke evnen.

Henriksen regner Håvard Rem og ham selv som moderne predikanter.

– Kan vi bryte ned og ufarliggjøre noen gjengse holdninger rundt pinsevennene her i landet, er det flott.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Språklig mekanisme

Forfatter Tor Edvin Dahl fikk sitt store gjennombrudd i 1973 med romanen Guds tjener, om en ung gutts oppvekst i pinsevennmiljøet - bygd på forfatterens egne erfaringer.

– Å tale i tunger på ei plate er originalt, men ikke modig – selv om jeg ikke ser bort fra at enkelte pinsevenner vil reagere negativt. Er man først i offentlighetens lys, må man regne med litt kjeft. Det har jeg fått, og det har sikkert også Håvard Rem fått. Vi tåler det.

– Kan du selv tale tunger?

– Ja, det kan jeg. De som har hatt en åndsdåpsopplevelse, beholder evnen. Det er en språklig mekanisme, så jeg vet fremdeles hvordan det fungerer

LES OGSÅ: – Sjansespill å spille inn tungetale

Les mer om mer disse temaene:

Olav Solvang

Olav Solvang

Olav Solvang var kulturjournalist i Vårt Land i en årrekke, med særlig interesse for musikk. I 2019 utga han boka «Rytmer rett i hjertet - en beretning om den kristne populærmusikkens historie i Norge». Han anmelder populærmusikk for Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur