Kultur

Vårt Lands filmanmelder: Her er mine filmperler til jul

En ateist overgir sitt liv, en fengselsfugl skaper forsoning, engler daler ned i skjul over Oslo. Her er et knippe filmer å varme opp med før vi, forhåpentlig, drar hjem til jul.

Vårt Lands anmelder Kristin Aalen gir deg sine julefavoritter på filmfronten.

Forslag 1:

Ungarske Kornél Mundruczó blander magisk realisme, heftig action og religiøs refleksjon. I Jupiters måne (2017) forvandles en syrisk flyktning til en Kristus-allegori. Da Aryan blir skutt på grensen til Ungarn, begynner han brått å sveve. En ateistisk lege som skal behandle ham, stirrer vantro opp.

Raskt begynner den kyniske ateisten å selge møter med den svevende til overtroiske folk. Men langsomt forvandles legen og bøyer seg for Aryan: – Vi er så vant til å leve horisontalt, men du har lært meg å se opp.

Slik lærer den ikke-troende å ofre seg selv.

Forslag 2:

Daniel slipper ut av ungdomsfengsel og sendes til en bedrift på landet. Der lar han en lokal prest tro at han er presteutdannet og får vikariere i stedets kirke. I all sin hjelpeløshet blir han en fremragende prest som skaper forsoning mellom mennesker etter en splittende tragedie.

Den polske regissøren Jan Komasa viser i Corpus Christi (2019) hvordan den kristne troen kan endre mennesker som kjemper med bitterhet og hat.

Forslag 3:

I bygda Skogli forbereder bygdefolket seg til julehøytiden. Regissør Bent Hamer lar oss møte kvinnen som enda en gang må se elskeren dra hjem til hustru og unger. En unggutt vil heller feire julaften med kjæresten enn med familien. En bortkommen sønn forsøker å komme seg hjem til julaften. En forsmådd ektemann bruker skitne knep for å få gitt barna sine gaver.

Hjem til jul (2010) er tragikomisk i tonen, men utstråler en kjærlighet til sine figurer, en stillferdig, varm humanisme.

Forslag 4:

Engler daler ned i skjul – på Grünerløkka. I Hawaii, Oslo (2004) skildrer regissør Erik Poppe skjebner som kjemper for livet. Det har blitt en dypt religiøs allegori, blandet med hverdagsrealisme.

En psykiatrisk pasient drømmer om at ungdomskjæresten skal dukke opp på 25-årsdagen hans. En raner får fengselspermisjon for å feire brorens bursdag. To foreldreløse brødre tagger ned gatene om natta. En kvinne tar en overdose. Et par får et nyfødt barn, men også en fryktelig beskjed. Regissøren lirker inn en flokk hjelpende engler, godt skjult for den som ikke bryr seg om slikt, men ganske synlig for den som vil se. Godhet finnes, i himmel og på jord.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur