Nyheter

Supermann i kjøkkenhagen

Poteten er hobbygartnerens enkleste venn. En tilitersbøtte, jord og en «lang svenske». Vips er man delvis selvforsynt til høsten.

Bilde 1 av 6

Bladene har begynt å sprette på trærne rundt Geitmyra matkultursenter for barn i Oslo. Liv Derås Bjørnstad åpner døren til drivhuset. Kasser med settepoteter står klare. Settepoteter er helt vanlige poteter, men de er sykdomstestet. Poteter er enkle å dyrke og har bare ett problem – den blir lett syk og sykdommene smitter gjerne over i jorden. For de som planter rett i jorden, i en åker eller en kjøkkenhage, er settepoteter lurt.

– Blir jorden smittet, kan det bli vanskelig å dyrke poteter på samme sted senere. Men alle får litt sykdom på potetavlingen sin, så man skal ikke være så veldig bekymret, sier Bjørnstad, som er gartner på Geitmyra.

Bjørnstad mener det enkleste er å plante i potter, og viser frem en sort tilitersbøtte med hull i bunnen.

– Bare putt én potet oppi. Moren min gjør alltid det og får en lien avling, sier Bjørnstad.

Kjøkkenhage, potter eller bøtter. Poteter kan dyrkes i nesten hva som helst.

Noen uker i solen

Hun løfter frem en potet og peker på de små groene. Det ligner allerede en miniplante med bitte små blader. Når frostnettene er over, skal den i jorden.

– Korte små groer er bedre enn lange. De brekker så lett, sier Bjørnstad.

Hun anbefaler at man lar potetene ligge fremme i vinduskarmen, eller et annet lyst sted, et par uker før du planter dem ut.

– Det kan gi raskere og muligens større avling. Men uansett hvordan du gjør det, får du avling, så lenge du vanner nok. Poteten er grei sånn. Det er nesten ikke mulig å gjøre det feil, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ:  Fra farlig og underjordisk til reddene engel i sult og nød - potetens forundelige historie

Vaskebøtte

Potene skal plantes når faren for frost er over. Når avhenger litt av hvor du bor. På Østlandet pleide man tidligere å si etter 17. mai, forteller Bjørnstad, men nå planter de allerede fra 1. mai på grunn av klimaendringer.

Hun fyller en tilitersbøtte halvfull med jord.

– En vanlig vaskebøtte du hakker hull i bunnen på, en trekasse eller en liten hageflekk fungerer også, Bjørnstad.

Hun stikker poteten godt nedi.

– De vokser både oppover og nedover, så akkurat dybden er ikke så nøye, sier hun og dekker over med jord.

«Lang svenske» står det på konvolutten hun tar poteten ut av. Hun har bestilt historiske poteter fra Norsk genressurssenter.

– Jeg valgte de sortene jeg syntes hadde morsomst, navn sier hun.

Totalt har hun 20 ulike typer poteter som skal dyrkes økologisk her i hagen til sommeren.

LES OGSÅ: Spre blomsterglede i ditt nabolag - slik lager du frøbomber

Lett og luftig

Potetenes jord bør være løs og næringsrik. Bjørnstad anbefaler at man kjøper god jord og ikke tar den billigste. Da må man gjerne tilsette kompost eller annen gjødsel fordi næringen i jorden er for dårlig.

I en kjøkkenhage, der man dyrker rett i jorden, er det lurt å grave opp åkerlappen omtrent 20 centimeter ned. Da blir den luftig og man får fjernet stein og ugress. I tillegg er det lurt å gjødsle med litt kompost. Potetene plantes med 30 centimeters avstand.

– I en tilitersbøtte er det plass til omtrent én potet. I en kasse kan man plante to, tre stykker. I en kjøkkenhage setter man gjerne flere rader med potet, sier Bjørnstad.

Følg Edens hage på Twitter og Facebook

Hyppe

Utover sommeren vil det vokse opp en grønn plante. Når den blir omtrent ti centimeter høy, er det på tide å hyppe poteten. Det betyr å grave litt mer jord rundt den, slik at de øverste potetene får mer plass og ikke blir grønne. Lag gjerne en liten haug rundt planten.

– Det gjør ikke noe om det kommer jord på bladene, sier Bjørnstad.

Hvis man planter i en kasse eller potte, kan man fylle på litt jord istedenfor å hyppe slik man gjør i åkeren eller kjøkkenhagen.

Om man glemmer å hyppe, er det heller ingen katastrofe.

– Å hyppe gir litt større avling, men man må ikke gjøre det, sier Bjørnstad.

LES OGSÅ: Da 10.000 frø skiftet hender på en dag

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter