Nyheter

Droppet Gud i radioandakten

Trofast lytter etterlyser Fader vår og velsignelsen i morgenandakten på P1. – Det jeg sier, skal være relevant for alle, svarer andaktsholderen.

«Det er mandag morra. Og æ sitt her som æ så ofte gjør på denne tida av døgnet, med fingran mine krumma rundt ein kopp kaffe. Det e et kjærkomment rituale som æ dele med veldig mange av dokk: Dagens første kaffekopp!»

Slik begynte den første andakten i NRK P1 denne uka. Avslutningen lød slik: «Så takk ska du ha, kjære gud. Eller kem du no va. Du som faint opp de finaste ting».

LES OGSÅ: Ungdommen vil ha gammelt Fadervår

– En sekulær andakt

I 30 år har Hans Olav Tungesvik trofast lyttet til morgenandakten i NRK P1. Mandag følte han seg litt sveket. Denne ukens andaktsholder, Petter Myhr, direktør i Olavsfestdagene, droppet like så godt avslutningen som tradisjonen tro har inneholdt Fader vår og velsignelsen. I tillegg ble ikke Gud nevnt i løpet av de få minuttene andakten varte før Vamp tok over med sangen «Kim du nå va?».

– Det var fint og vakkert, men det var ikke et andaktsbudskap, sier Hans Olav Tungesvik.

Han syntes ikke budskapet om hverdagens mirakel hadde noe særlig med det kristne budskapet å gjøre.

– Jeg opplevde det som en høyst sekulær andakt. Det ble presentert allmenn religiøsitet. Jeg håper det ikke blir det vanlige.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Prøver å nå ut

– Hvorfor tok du ikke med Fader vår eller velsignelsen, Petter Myhr?

– Det var bevisst. Slik som andaktene er lagt opp denne uka, henger de veldig nøye sammen med musikken som kommer etterpå. Kommer Fader vår og velsignelsen imellom, blir det et skille mellom musikk og det jeg sier. Jeg tenkte at det for en gangs skyld ikke var nødvendig at var med.

Dette var første gang Myhr holdt andakten i P1, og han hadde lyst til å favne bredt.

– Når jeg bruker ordet «vi», skal alle kunne inkluderes i det, slik at det kan være relevant for andre også.

– I andakten nevner du ikke Gud. Er det bevisst?

– Jeg prøver å si det jeg sier uten å bruke floskler. Da sier jeg ikke at Gud er en floskel, men jeg prøver å nå dem jeg snakker til. Det er mye vi kan enes om. Jeg prøver å få med meg folk som tror på Gud, og de som ikke tror, på en refleksjon rundt livet og hvor fantastisk det er.

LES OGSÅ: Tatoverte salme på høyre arm

– Potensial i andakten

– Vi har lyst til å satse på andakten. Denne uka er det Petter Myhr som holder den, og for han er det ikke naturlig å lyse velsignelsen eller be Fader vår, sier sjef for livssynsavdelingen i NRK, Njord Røv.

Han forteller at 28 prosent av lytterne skrur av radioen når morgenandakten starter.

– Vi tror at det ligger et større potensial i andakten. Derfor må vi ta små skritt for å gjøre den verdifull. Vi ønsker oss større mangfold i andakten.

– Flere har etterlyst velsignelsen.

– Det er vi glade for. De fleste andaktene vil fortsatt inneholde velsignelsen.

– Du sier at dere gjør dette for å kunne appellere til flere lyttere. Du er ikke redd for at dere også vil miste lyttere som føler at velsignelsen og Fader vår er viktige elementer?

– Vi kommer til å følge med hvordan publikum reagerer på denne justeringa. Målet er jo at andakten skal oppleves viktig og relevant for enda flere. Forandring er litt skummelt, men vi mener det er riktig å prøve ut endringer. Vårt ønske er at andakten skal bety noe for mange folk, og da må vi satse på utvikling.

– Har dere fått tilbakemeldinger på dette?

– Ja, nesten bare positive - men vi har stor forståelse for de som savner velsignelsen. Men den er altså tilbake neste uke.

LES OGSÅ: I NRK kaller de ham Gud

– En åpen form

– Hvorfor er det viktig å ha med Fader vår og velsignelsen, Hans Olav Tungesvik?

– De er helt sentrale i den kristne formidlingen. Andakt skal være forkynnelse.

– Hva er det som gjør en andakt kristen, Petter Myhr?

– Andakt er en åpen form. Det er noe du sier, som du skal tenke gjennom og relatere til tro og Gud. Jeg prøver å være bevisst på hvem jeg snakker til. De menneskene som hører på NRK P1 på morgenen er en stor, mangfoldig gruppe.

– Hans Olav Tungesvik syntes andakten ble en sekulær formidling av tanker?

– Jeg kan forstå ham, men jeg håper at han fikk noe av verdi likevel og at han kan trøste seg selv med at noen andre fikk noe ut av det. Jeg regner med at Fader vår og velsignelsen er tilbake neste uke.

LES OGSÅ: «Gud» slutter i NRK

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter