Nyheter

UDI siler ut terrorister og krigsforbrytere

Norske myndigheter er «rimelig sikre» på at uønskede ikke får asyl i Norge.

Flere tusen mennesker i Syria kvalifiserer til å være terrorister eller krigsforbrytere, og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har opplysninger om at de har prøvd å få status som flyktninger.

– Vi ønsker ikke at de som har vært med i islamistiske grupper som ISIL eller Al-Nusra-fronten skal ta plassen til reelle flyktninger. Det vil være en åpenbar trussel, sier Svein Erik Molstad ved Politiets sikkerhetstjeneste i Oslo.

LES MER: Drømmer om å bli utvalgt til å få komme til Norge

Gir råd. Også tidligere er PST blitt rådført om asylsøkere, men når syriske flyktninger har blitt valgt ut i år er PST med i selve kommisjonen for første gang, forteller Molstad.

PST sin oppgave er å gi råd til UDI. Det er vanskelig å gi klare råd, ifølge Svein Erik Molstad.

– Er vi usikre, sier vi det. Men det er UDI som til slutt tar beslutningene, sier han.

Få avvist. Totalt har UDI avvist 36 asylsøkere fra Libanon og Jordan. De utgjør rundt 5,4 prosent av alle som er vurdert. Tallene omfatter ikke bare dem som er en sikkerhetsrisiko, men også asylsøkere som kommuner ikke har kapasitet å ta imot, eller fordi de ikke er troverdige.

– I Tyrkia har vi avvist langt færre enn vi trodde på forhånd, sier Tone Loge Tveter.

– Om noen i det hele tatt er avvist fordi de er en sikkerhetsrisiko, er det svært få, sier den assisterende direktøren i UDIs asylavdeling.

I utvelgelsesarbeidet ser direktoratets folk etter om asylsøkerne faktisk er fra Syria og om de har vært i kamp for islamistiske grupper, eller den syriske hæren.

– Dette er et viktig arbeid. Konflikten pågår og mange har vært nære kampene. Det vil ødelegge for asylinstituttet hvis vi slipper inn noen setter Norges sikkerhet i fare. Også for syriske asylanter vil det være negativt. Nordmenn kan da tenke at «vi må være forsiktige med syrere», sier Loge Tveter.

Sikker? – Hvor sikre er dere på at uønskede ikke får asyl i Norge?

– Vi mener at vi er rimelig sikre. I tillegg til å gjøre egne intervju, har vi intervju som FNs høykommissær for flyktninger har gjort med dem tidligere, sier UDI-direktøren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter