Nyheter

Skal halvere statsgjeld på 2.760.000.000.000 kroner

Et stort parti med gamle kommunister, maoister og anarkister skal styre Hellas sammen med et lite høyreparti. Sammen vil de slette halvparten av den astronomiske statsgjelden.

2.760 milliarder kroner – eller målt i europeisk valuta: 318 milliarder euro. Så svimlende høy er statsgjelden til Hellas. Fordelt på 11 millioner grekere blir det en gjeld på 250.000 kroner per borger.

Til sammenligning har Norge snart 6.670 milliarder på oljebankboka – eller 1,3 millioner kroner til hver nordmann.

Alexis Tsipras fra venstrepartiet Syriza, som ble tatt i ed som ny statsminister i Athen går, har store ambisjoner for den greske økonomien. Sammen med regjeringspartner Uavhengige grekere, et to år gammel høyreparti, skal Hellas' yngste statsminister noensinne innfri løftet som sikret ham jobben som regjeringssjef:

Landets statsgjeld skal halveres.

LES KOMMENTAREN: Koloss på leirføtter

Enorme lån

De to partiene er enige i få saker bortsett fra deres felles motstand mot vilkårene for kriseavtalen med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF), som sammen utgjør den såkalte «troikaen».

Hellas har lånt 240 milliarder euro fra EU, ESB og IMF. Som vilkår for lånene har troikaen stilt krav om at Hellas må gjennomføre et strengt innstrammingsprogram, blant annet drastiske kutt i lønninger og pensjoner, samt en omfattende privatisering av statsselskaper.

Professor blir finansminister

Tirsdag presenterer statsminister Tsipras ministrene i samarbeidsregjeringen. Nyhetsbyråkilder peker på økonomiprofessoren Yanis Varoufakis som landets nye finansminister. Varoufakis underviser i økonomisk teori ved Universitetet i Aten, og har skrevet bøker om politisk økonomi etter finanskrisen i 2008.

Venstresidens valgskred kan bli et historisk vendepunkt for Hellas. Men først venter bratte motbakker. Den bratteste motbakken vil bli å oppfylle gjeldsløftet.

For «troikaen» som Alexis Tsipras har hamret løs på gjennom valgkampen, kommer ikke til å slå en strek over deler av gjelda.

– Men det er nok noe åpning for å reforhandle gjeldsbetingelsene, sier sjeføkonom i Nordea, Steinar Juel, til NTB.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Skyhøy arbeidsledighet

Reforhandlinger er sterkt ønsket i Hellas. I 2010 spådde IMF at økonomien i Hellas ville vokse som følge av krisepakken og de strenge innstrammingstiltakene som fulgte med. I stedet har økonomien krympet med 25 prosent, lønningene har falt like mye, mens arbeidsløsheten blant unge har steget til skyhøye 60 prosent.

Med valgseieren i lomma inntok Tsipras en mer forsonende holdning:

– Vi er klare til å samarbeide og forhandle med våre partnere om en rettferdig, gjensidig fordelaktig og levedyktig avtale, sa han.

Det er ikke snakk om en «grexit» – Hellas blir i eurosonen.

Solid flertall

Venstreradikale Syriza fikk 36,4 prosent av stemmene og 149 av nasjonalforsamlingens 300 mandater under valget søndag. Syriza var to mandater fra rent flertall.

Uavhengige grekere fikk på sin side 4,8 prosents oppslutning og 13 mandater. Dermed vil den nye regjeringen ha et flertall på 162 seter.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter