Nyheter

Fotballmilliardær Beckham har kjøpt hus i slummen

De fattige ser ned på de rike i Rio de Janeiro. Men hvor lang tid tar det før favelaene blir spist av sultne eiendomsutviklere?

Fotballmilliardæren David Beckham har nylig kjøpt seg hus oppe i Vidigal, med panoramautsikt over den fantastiske stranden Ipanema. Det er ikke huset Beckham har betalt for, men tomten.

Beckhams huskjøp signaliserer en ny trend. Tross sine åpne kloakker, forfalne hus og gatekamper mellom narkobaroner og politi, er favelaene i ferd med å bli attraktive for eiendomsentreprenører. De har lett match. For i favelaene bor mennesker som ikke har papirer på verken hus eller tomt. De har bare bygget sine rønner der hvor «ingen skulle tru at nokon kunne bu».

– Dette er ikke noe sted å bli gammel. Det er for bratt. Så jeg vet ikke hvor lenge jeg kan bo her. Men jeg har ikke råd til å bo noe annet sted, sier Sheila Souza (40) til Vårt Land. Hun jobber som guide og driver med omvisninger i sin egen favela, Santa Marta.

LES OGSÅ: Drapa går sin vante gang i VM-landet

Byens sjel. Den ligger mellom stranden Copacabana og den berømte Kristus-statuen på Corcovado. 8.000 mennesker bor i Santa Marta, i en av Rios bratteste fjellsider.

Totalt bor halvannen million – 22 prosent av befolkningen – i Rios rundt 600 favelaer. Denne uformelle bebyggelsen er utvilsomt en del av byens sjel. Men sjelen er ikke et fredet fenomen.

– Må jeg flytte herfra, så blir jeg nødt til å bo minst to timer unna sentrum for å få råd til å betale husleie. Dermed blir livet mitt en eneste lang pendlerreise hver eneste dag, fastslår Sheila Souza. Hun har bodd hele livet i Santa Maria og har en sønn på 11 år.

I likhet med de fleste i favelaene har hun fast arbeid. Hun ser på seg selv som middelklasse, ikke som fattig. Snittlønnen i Santa Maria ligger på 2.000 kroner i måneden.

Politistyre. Souza er veldig kritisk til myndighetens bruk av spesialpoliti for å «pasifisere» favelaene. Dette foregår ved at politiet rykker inn med tanks og automatvåpen, og går fra hus til hus for å fjerne alle uønskede elementer. Deretter etablerer de et politistyre som blander seg inn i alt.

– Vi må søke politiet for å ha en barbeque med venner. Politiet vil ikke at vi skal ha det gøy. For dem er gøy det samme som uorden. De kan sparke inn dørene våre når som helst.

– Men er det ikke bra at politiet tar makten fra narkokongene?

– Santa Maria var en av de første favelaene som ble pasifisert for seks år siden. Den styres nå av det samme politiet som tidligere lot seg bestikke av narkopenger. Jeg stoler ikke på dem, sier Sheila Souza.

Hun har flere ganger blitt innkalt til politistasjonen fordi de uniformerte har fått rapporter om at hun er for kritisk i sitt budskap når hun guider.

– Jeg har ignorert innkallingene. Jeg lar meg ikke skremme. Men jeg vet at de har betalt flere andre guider for å være på lag med dem. Og jeg vet også at dersom jeg forstyrrer dem for mye med det jeg sier, så vil de eliminere meg.

– Hva betyr det?

– At de dreper meg.

Krever Fifa-standard. Noen av Rios favelaer er grå og stusselige, og kunne glidd rett inn i den slummen jeg besøkte der forrige fotball-VM ble arrangert. Da ser jeg bort fra at townshipene i Soweto var horisontal bebyggelse, mens favelaene er vertikal.

Santa Maria er derimot fargerik som en Gaudi-kreasjon. De trange gatene kan se eksotiske ut på bilder, men midt i dagen renner åpne kloakker der rotter piler hit og dit.

– Her leker barna våre. Mange blir syke. Er der rart vi blir provosert av alle milliardene som nå er brukt på å bygge gigantiske fotballbaner? Vi krever Fifa-standard på søppelhåndteringen vår, på helsetjenestene og skoletilbudet, sier Sheila Souza.

Hun setter ord på flere av årsakene til de store gatedemonstrasjonene i Brasil. Vanlige brasilianere betaler 30-40 prosent av lønnen i skatt, altså på norsk nivå, men de får på langt nær det samme igjen som det vi er vant til.

– Det er for mye som forsvinner i systemet. Vi har en absurd historie fra 80-tallet som alle husker, fordi den forteller så mye om hvorfor ting ikke fungerer. Da opprettet politikerne våre et avbyråkratiseringsdepartement, for å rydde opp i systemet. Etter kort tid var dette departementet blitt en enorm koloss...

Pelé vs Michael Jackson. Kanskje er Santa Marta den mest kjente av alle Rios favelaer. Michael Jackson skal ha mye av æren for det. Da popstjernen skulle spille inn videoen til «They don't care about us» i 1995, ønsket regissør Spike Lee å gjøre det nettopp i denne bydelen.

Lokale myndigheter i Brasil forsøkte å nekte Jackson å gjøre opptak. De fryktet at det kunne skape opptøyer, noe som ville være negativt for deres søknad om sommer-OL i 2004. Til og med fotballegenden Pelé, som da var sportsminister i Brasil, blandet seg inn og sa nei til Michael Jackson.

Men kongen av pop lot seg ikke stoppe. Resultatet er vel verdt å se, og du finner det på youtube. Der kan du more deg over hvor mye hår- og klesstil har forandret seg på 20 år. Men teksten «They don't care about us» er ikke gått av moten. Dessverre.

– Er jeg for kritisk, vil politiet eliminere meg, sier favelaguide Sheila Souza.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter