Religion

– Religiøse erfaringer overtar for gudstro

Religions­historiker Anne Kalvig tror nordmenns minkende gudstro ­skyldes at religiøse erfaringer er blitt viktigere enn trosdimensjonen.

For første gang svarer like mange nordmenn ja som nei på spørsmålet om de tror på Gud. Det viser undersøkelsen Norsk monitor, som ble omtalt i gårsdagens Vårt Land.

– Religiøs tro i «tradisjonell» forstand er nok på vei ned, men erfaringsdimensjonen har for mange blitt viktigere enn trosdimensjonen, sier førsteamanuensis Anne Kalvig. Hun forsker på religion og nyreligiøsitet ved Universitetet i Stavanger.

– Hadde spørsmålet vært om folk har hatt åndelige erfaringer, eller erfaring med «noe større», ville nokundersøkelsen gitt et annet bilde, sier hun.

Kalvig tror resultatet i spørreundersøkelsen tyder på at folk avviser tradisjonelle formuleringer av religiøse og spirituelle spørsmål.

– Mange forholder seg mer kritisk og stiller spørsmål som «hva er sant for meg?» og «hva erfarer jeg i mitt liv?

LES OGSÅ: Gudstro på retur

Kalvig understreker at slike undersøkelser bare fanger et utsnitt av virkeligheten.

– Religion har knapt stått høyere på dagsorden enn i dag. Interessen for religiøsitet og åndelighet viser at dette fortsatt er viktige faktorer i folks liv.

Individuelldefinisjon

Kalvig tror den individuelle definisjonen av «Gud» har betydning for resultatet.

– Det kan tenkes at spørsmålet «tror du på Gud» får mange til å tenke på den tradisjonelle Gud fra Bibelen som man finner i kirken. Og at mange tenker at «det er ikke akkurat det jeg tror på».

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forskningssjef og ansvarlig for undersøkelsen ved Ipsos MMI, Jan-Paul Brekke, mener det både er fordeler og ulemper spørsmålsstillingen.

– Fordelen er at det er enkelt å svare, og at svarene gir et godt inntrykk av samfunnsendringer over tid. Denne typen spørsmål kunne med hell suppleres med mer spesifikke spørsmål om trosretning og ikke minst religiøs praksis, for eksempel hvor ofte man deltar i gudstjeneste eller lignende, sier han.

LES OGSÅ: 'Skamfullt' med tro på sykehjem

Utfordring for folkekirken

Ipsos MMI har siden 1985 stilt spørsmålet «Tror du på Gud». Nå er andelen som svarer «ja» eller «nei» like stor, med 38 prosent hver. 24 prosent svarte «vet ikke».

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme mener det blir spennende å se om bunnivået i nordmenns gudstro er nådd, eller om utviklingen vil fortsette.

– Vi har lenge levd i en situasjon der folks forhold til kirke og tro er formet av sekularisering. Det går nedover med antallet som har et aktivt forhold til kriken.

LES OGSÅ: Ut av skapet

Han mener den norske folkekirken står overfor en utfordring, spesielt med tanke på de yngre generasjonene.

– Det er en utfordring for å knytte til seg de nye generasjonene. Heldigvis er vi kommet godt i gang med arbeidet med trosopplæring, og er bedre enn vi var for bare kort tid siden. Så vil tiden seg om det vil motvirke den mer generelle tendensen til sekularisering, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion