Nyheter

Påske er både godteri og Gud

Noen går i kirken, andre går til Nille. For ungdommene på Gran skole øst i Oslo er påsken både høytid, pause og ferdigmalte påskeegg.

Fredag var siste skoledag før påskeferien. Ved Gran barne- og ungdomsskole øst i Oslo har 98 prosent av elevene en minoritetsspråklig bakgrunn. De har alle et forhold til påsken, men det er få som går i kirken.

– Jeg feirer ikke påske noe særlig, men jeg liker atmosfæren den skaper. Her i Norge indikerer påsken at sommeren er på vei, med solskinn ute og alt det der. Jeg liker den lille perioden med ferie, en liten pause. Og så er det jo salg på sjokolade, sier muslimske Abdul Maajid (14).

Han er blant de mange elevene på skolen som ikke har norsk som morsmål. Muslimske Ghafran Muhsun (15) og Chaiemae Fanna (14) sier seg enig. Påsken er knyttet til islam, men er ikke noe de feirer.

– Vi marker ikke påska slik som vi markerer eid, men det er jo fortsatt en høytid. Jesus er en profet i islam, og vi tror på at Jesus ble hengt på korset og drept, og at Allah tok sjelen hans opp til seg. Men vi gjør ikke noe stort ut av det, forteller Chaiemae.

Faste og ferie. Gran skole har flest muslimske elever, men også blant annet buddhister og katolikker. For katolske Bao-Kim Do (16) er påsken langt mer enn en ferie.

– For oss kristne er påsken viktig. Vi drar i kirken for å be og for å takke Jesus for det han gjorde for oss. Han er jo Guds sønn. Så det blir mye kirke, faste og den slags, forteller han.

Faster du?

– Ja, hver fredag må vi faste fra noe vi liker å gjøre. Det blir å avstå fra data- og TV-spill for min del, svarer Bao-Kim.

Innimellom kirkebesøkene finner han og familien også tid til å dra på hytta i Sverige.

– På hytta koser vi oss sammen, ser filmer, går turer og nyter naturen, sier Bao-Kim.

Også Abdul har planer om å reise bort i påsken, men ikke til Sverige. Han vil sørover.

– Vinterkulda er jo igjen her, så jeg tenker å reise bort. Jeg har aldri vært så veldig god venn med snøen. Jeg har vel møtt bakken rundt elleve ganger bare denne vinteren, forteller han.

Chaiemae derimot, hun holder seg i Oslo.

– Jeg har ikke tenkt å dra noen steder, for Bik Bok har salg. Jeg kan ikke reise fra Bik Bok, sier hun.

Ghafran forteller at hun og noen venninner har planlagt å dra til Sverige for å kjøpe billig godteri. Bydel Alna har åpen skole på Gran skole for alle skolebarn i bydelen, og i feriene arrangerer de turer. Denne påsken går turen til svenskegrensen.

– Det er et veldig populært tilbud. De drar til Hafjell, på badeturer eller de drar på godteriturer til Sverige. Det er meget populært, forteller rektor Anne Myhrvold.

– Der deles vi inn i grupper og går i butikker som selger billig godteri, sier Ghafran.

Bydelsturene er meget populære, og elevene forteller at det er førstemann til mølla. Men om de ikke får plass, reiser Ghafran og venninnene alene.

Lite høytid. Rektor Anne Myhrvold forteller at det er lite snakk om påske for de eldste elevene på Gran. Det meste av høytidsundervisningen blir unnagjort i barneskolen. Det er også kun de yngste som har påskeverksted med eggmaling og annen kunstnerisk påskemoro.

Dere ungdomskoleelever er for gamle til å male påskeegg?

– Det går fint. Vi får jo kjøpt dem for et par kroner på Nille nå, sier Abdul.

Rektoren forteller at de på ungdomsskoletrinnene egentlig kun markerer jul og eid.

– Da har vi samlinger for alle, men selve kirkebesøket er frivillig. Det er et alternativt tilbud for de som ikke vil dra. Det er ellers veldig lite fritak fra aktiviteter og faget religion, livssyn og etikk (RLE) her. De fleste er med på det meste, forteller rektoren.

Hun forteller videre at skolen, selv om de ikke har noe markant påskemarkering, er opptatt av å lære alle elevene om de tradisjonelle høytidene i Norge.

– Vi er en norsk fellesskole, så det er viktig at eleven vet hva høytidene går ut på. Alle elevene er del av det norske samfunnet, sier hun.

I tillegg til å lære om høytider i Norge, legges det vekt på at de skal lære om hverandres religioner. Abdul forteller at det derimot snakkes lite om religion elevene imellom.

– Men jeg har lært nok gjennom RLE-faget, til at jeg skal kunne respektere andre religioner, understreker han.

– Når jeg er med de katolske vennene mine, så snakker vi veldig mye om Jesus. Men i klassen så snakker vi mest om sjokolade og ferien, forteller Bao-Kim.

– De fleste snakker vel bare om påskeegg nå, legger Chaiemae til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter