Nyheter

– Kreft er den beste måten å dø på

Anerkjent lege mener kreftforskning er bortkastede penger.

«Hvordan ønsker du å dø? Du må tenke deg om!» skriver den britiske legen Richard Smith i en blogg på det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal.

Selv mener Smith bestemt at kreft er den beste måten å dø på, og at vi må slutte å sløse milliarder på å finne en kur.

– Du kan ta farvel, reflektere over livet, etterlate deg siste beskjeder, kanskje besøke spesielle steder en siste gang, lytte til din favorittmusikk, lese dikt du elsker og forberede deg i henhold til din egen tro, på å enten møte din skaper eller nyte den evige glemsel», skriver Smith i bloggen.

Smith har i flere år vært tv-lege på BBC. Han var frem til 2004 redaktør i British Medical Journal og er i dag styreformann for appen Patients Know Best.

LES OGSÅ: Kreftfri biskop lovar meir ubehag for styresmaktene

Tid til farvel

Smith mener forskning mot en kur for kreft er «sløsing med milliarder», og at de som reddes fra kreftdøden etterlates du til frykteligere måter å dø på, som organsvikt, med lange sykehusopphold, eller langvarig demenssykdom, som «sakte visker deg bort».

– Jeg innser at dette er en romantisk forestilling av det å dø, men det er mulig å oppnå med kjærlighet, morfin og whisky. Bare styr unna overambisiøs onkologi, skriver Smith.

Onkologi er læren om svulster.

Forskning viser at flest foretrekker å dø en brå død, men Smith argumenterer med at brå dødsfall er tøft for familie og venner, spesielt når det er uoppgjorte ting mellom dem og den døde.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Nihilistisk

Utspillet fra Richard Smith blir kraftig imøtegått av den britiske organisasjonen Cancer Research.

– Selvsagt skal vi alle dø, men kreft tar altfor mange liv altfor tidlig, sier sjefslege i organisasjonen, professor Peter Johnson, til Sky News.

Johnson mener vi behøver mer kreftforskning, ikke mindre.

– Det er bare ved å være ambisiøs i forskningen vår at vi kan gi folk bedre valgmuligheter, og jo mer vi vet om kreft, desto flere alternativer kan vi tilby folk. Mine pasienter er svært tydelige på når de ønsker og når ikke ønsker behandling, og de vi mye heller at jeg er ambisiøs enn nihilistisk.

LES OGSÅ: – Det fryktelige kan skje alle – også den perfekte

Kreftforeningen taus

Hvert fjerde dødsfall i Norge kommer som følge av kreft. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) døde 10.800 personer bosatt i Norge av ondartet kreft I 2012. Kreft i luftveiene, brystkreft og prostatakreft er blant de vanligste kreftformene å dø av.

Vårt Land har vært i kontakt med den norske Kreftforeningen, som opplyser at de ikke ønsker å kommentere denne saken.

Fugelli: – Han har et poeng

Lege og professor i sosialmedisin Per Fugelli har selv har slitt med alvorlig kreft de siste årene. Han er enig med britiske Cancer Research i at det dør altfor mange altfor tidlig til at vi kan unnlate å være ambisiøse i kreftforskningen.

Samtidig gir han sin britiske kollega Richard Smith litt rett.

Prioriterer kreft

– Utspillet er jo vel ytterliggående. Det er en overdrivelse. Men om poenget med skriket hans er å alminneliggjøre kreft, så er det et verdifullt, sier Fugelli til Vårt Land.

Han mener kreft berører så mange og ligger så tungt i folkebevisstheten at det er lettere å markedsføre og «reklamere» for denne sykdommen enn for andre lidelser, og at kreft derfor kan bli prioritert med mer forskningsmidler og bedre helsetilbud enn andre alvorlige sykdommer.

Blandet regnskap

– Det blir meningsløst å foreslå å stanse kreftforskningen, men det er viktig å gjøre noe med skremmebildet av kreft som en særlig dramatisk, grusom og uhyggelig sykdom. Kreft er som livet ellers, det er pluss og minus.

Slik ser Per Fugelli også på døden.

– Du kan falle ned fra et fly og dø brått. Det har sine plussider, men er også grusomt. Også demens er et blandet regnskap. Den det gjelder kan oppleve det annerledes å forlate det rasjonelle livet enn vi andre tror.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter