Nyheter

Hvor god moral har du?

Nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvorfor folk gjør som de gjør.

– Vi tar moralske valg hele tiden, men forstår vi egentlig hvorfor vi gjør dem? spør Dr. Robert Aunger som håper det nye eksperimentet «Test din moral» skal forklare våre personlige moralske valg, skriver BBC.

Skal du returnere lommeboken du fant på gaten? Si fra til personen på toget som har beina på setet om å ta dem ned? Skal du kildesortere avfallet ditt? Eksemplene er mange, ifølge Aunger.

Uforståelig. Moralen har vært gjenstand for mye forskning de siste årene. Aunger forklarer at vitenskapelig oppfatning stort sett har konkludert med at vi, som mennesker, ikke klarer helt å forstå kildene til våre egne moralske følelser, selv om vi bruker dem hele tiden.

Testen gjennomføres på nett og skal ta 25 minutter.

TA TESTEN HER

LES MER: Ærlige Oslo-borgere besto etisk test

Superorganisme. Aunger forklarer at våre moralske oppfatninger er svært varierte - fra seksuell praksis til økonomiske misligheter til de tingene folk sier.

– Men det er vanskelig å avgjøre hva som forener disse moralske oppfatningene, mener Aunger.

«Test din moral»-eksperimentet er designet for å utforske en ny teori basert på noe som kalles «Human Superorganism Theory» (Menneskelig superorganisme teori).

– Vi håper dette vil hjelpe oss å forstå mangfoldet, og kildene til moralen vår, sier forskeren.

«Human Superorganism Theory» er en teori om at vi som individer oppfører oss som om vi er en del av en større «superorganisme» når vi er organisert i store sosiale grupper, som i byer eller samfunn.

– Den nye teorien vi undersøker med «Test din moral» antyder at funksjonene vi utfører innen denne «superorganismen» bidrar til å definere vår personlige moral.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter