Leder

KrFs håndtering

Etter høstens stadig nye #metoo-saker er det lite som tyder på dette vil blir den siste trakasseringssaken vi ser de politiske miljøene eller andre steder i samfunnet.

De siste dagene har det vært oppmerksomhet rundt KrFs håndtering av varselet fra Julia Sandstø, som skal ha blitt trakassert av en eldre KrFUer, med lederverv i organisasjonen.

Da Sandstø meldte saken til KrFUs ledelse, ba de om råd fra blant annet Kirkelig ressurssenter og moderorganisasjonen. I samråd med dem, ble hans adferd klassifisert som «grenseoverskridende». KrFU valgte derfor å behandle saken etter organisasjonens egne retningslinjer for håndtering av seksuell grenseoverskridende adferd og seksuelle overgrep.

Det ble etablert en rekke rutiner, slik at Sandstø skulle slippe å forholde seg til mannen. Alt dette viser at KrFU forsøkte å ta situasjonen på alvor.

De fleste ungdomsorganisasjoner kjennetegnes av idealistiske ungdom som jobber sammen på fritiden og utvikler tette bånd til hverandre. Det gjør slike saker svært krevende å håndtere. Slik må det også ha vært i KrFU i 2015. De færreste ungdomspolitikere har dessuten den erfaringen som trengs til å håndtere slike krevende saker. Derfor bør et moderparti alltid ha et særlig ansvar for å gi råd, og følge opp, når slike saker oppstår.

Likevel brast håndteringen på et viktig punkt: Til tross for sin «grenseoverskridende adferd», mot en betydelig yngre kvinne, fikk mannen støtte til å stille til et høyere lederverv i ungdomsorganisasjonen.

Her burde KrF gitt et svært tydelig råd, og bedt mannen takke nei til vervet. Særlig fordi varslingen var fersk, og situasjonen var uavklart. Partiets og ungdoms­organisasjonens ønske om å «ta vare på mannen» burde fått andre konsekvenser.

Sandstø burde aldri blitt spurt om hun aksepterte at mannen fikk en viktigere rolle i organisasjonen. Det faktum at hun endret sin oppfatning av dette underveis bør ikke tillegges vekt i dag. Det er ikke uvanlig i slike saker at forståelsen av situasjonen og reaksjonene kommer i ettertid.

Nå vil KrF gå gjennom sine rutiner på nytt. Det er viktig og bra. Det betyr at partiet tar situasjonen på alvor og lærer av den. Etter høstens stadig nye #metoo-saker er det lite som tyder på dette vil blir den siste trakasseringssaken vi ser de politiske miljøene eller andre steder i samfunnet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Leder