Trenger ikke Norge respektere folkeretten i Palestina?
HANDEL: Så lenge Norge handler med bosettingene, har vi ikke gjort det vi kan for å avstå fra å støtte folkerettsstridig aktivitet. Snarerere blir vi medskyldige i Israels krigsforbrytelser.
FASTER FOR FRED: Fredrik Glad-Gjernes er aktivist i Fasteaksjonen for Fritt Palestina. – Vi krever enkle politiske grep, som å fraråde handel med bosettinger, sluttbrukererklæring for norske våpen, samt skjerpet praktisering av retningslinjene for Oljefondet, skriver han.
Annika Byrde
Norge importerer fra folkerettsstridige israelske bosettinger på militært okkupert palestinsk område, og investerer milliarder av pensjonskroner i selskaper som opererer der. Norge unnlater å innføre sluttbrukererklæring på norske eksportvåpen og opplever at norske våpen ender opp i Israel. Oljefondet har store investeringer i våpenselskaper som selger våpen til Israel.
At vi på disse måtene støtter Israel når de begår krigsforbrytelser er ikke akseptabelt. Geneve-konvensjonene slår fast at tredjeland har forpliktelser til å stoppe brudd på folkeretten. Støre-regjeringen understreker at de israelske bosettingene er ulovlige og representerer alvorlige folkerettsbrudd. Oljefondet har sluttet å investere i selskaper som bygger bosettinger, men investerer fortsatt i selskaper som bidrar til å utvikle disse bosettingene på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.
Folkeretten gir oss en forpliktelse til å iverksette tiltak for å sikre implementering av internasjonal lov. Med situasjonen i Palestina vil tredjepartstater som Norge bare etterleve sine forpliktelser når vi har gjort alt innenfor rimelighetens grenser for å stoppe bruddene på krigens regler. Så lenge Norge handler med og investerer i bosettingene har vi ikke gjort det vi kan for å avstå fra å støtte folkerettsstridig aktivitet, men er snarere deltagende i transaksjoner som gir Norge en andel av overskuddet fra Israels krigsforbrytelser. Vi blir medskyldige.