Torino-kledet - der tro og vitenskap møtes

Jostein Andreassen og Oddvar Søvik har skrevet en meget interessant liten bok om «Mysteriet, oppdagelsene og budskapet i verdens mest utforskede objekt», nemlig likkledet i Torino. Det er gode grunner til å tro at dette kan ha vært Jesu likklede.

Publisert Sist oppdatert

De fleste har hørt om likkledet i Torino, også kjent som Torino-kledet. Dette er et tøystykke av lin som har vært brukt som likklede for en korsfestet mann. Alternativt kan det være en ekstremt forseggjort forfalskning som noen har fått til å se ut som det har vært brukt til å svøpe liket av en korsfestet mann.

For min egen del mistet jeg interessen for Torino-kledet i 1988. Da ble det nemlig, basert på C14-analyser, slått fast at kledet kunne dateres til en gang mellom 1260 og 1390, altså mer enn tusen år for ungt til å kunne ha vært brukt som likklede for Jesus. Case closed, trodde jeg.

Forfatterne Jostein Andreassen og Oddvar Søvik kan imidlertid fortelle oss noe som verdenspressen ikke har vært like ivrig på å slå opp som dateringsresultatene fra 1988, nemlig at nyere granskning viser at nevnte C14-datering er mer eller mindre verdiløs. Hvorfor det? Fordi analysene ble utført på små tøybiter som var hentet fra et stykke på likkledet som var blitt påsydd mange år etter at det opprinnelig ble brukt. Hvordan kunne en slik brøler være mulig? Fordi reparasjonen av den aktuelle skaden på likkledet var utført av usedvanlig dyktige håndtverkere - såpass dyktige at det hele er mer eller mindre umulig å oppdage med det blotte øye.

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP