Soningsinstituttet er en nådeordning

PÅSKE: Hvorfor måtte Jesus dø på korset for å frelse verden? Bibelen inneholder et rikt tilfang av ord, forestillinger og tradisjoner som er ressurser til hjelp i å finne holdbare og overbevisende svar på spørsmålet. Jeg vil i denne kronikken peke på én tradisjonsstreng, som etter mitt inntrykk ofte ikke får tilstrekkelig oppmerksomhet.

«Kristus på korset» av Carl Heinrich Bloch (1870)
KORSFESTET:– Når vi i nattverden spiser brødet og drikker vinen Jesus har identifisert med sin kropp og sitt blod, gir han oss som syndere – analogt til syndofferritualet i 3 Mos 4 –stedfortredende delaktighet i sin soningsdød. Vi dør med Kristus og helliges til nytt liv, skriver Jostein Ådna. På bildet: «Kristus på korset» av Carl Heinrich Bloch (1870).
Publisert Sist oppdatert

Det dreier seg om soningstradisjonen – i Bibelen uttrykt ved den hebraiske ordroten kpr, for mange kjent fra uttrykket yom kippur, soningsdagen på 10. tishrei i den jødiske kalenderen, som i år vil falle på 2. oktober. Den tilsvarende greske ordroten, brukt i den greske oversettelsen av Det gamle testamente (GT) og i Det nye testamente (NT), er hilas.

Jesus som «soningslokket»

Det mest fortettete utsagnet om Jesus i Romerbrevet plasserer ham inn nettopp i denne tradisjonen: «For dem som tror, har Gud stilt [Kristus] fram som soningslokk (hilasterion) ved hans eget blod» (Rom 3,25a). Soningslokket er lokket over paktkisten (2 Mos 25,17–22), som var plassert i Det aller helligste i templet (1 Kong 8,6), dit øverstepresten gikk inn utelukkende på soningsdagen, med blodet fra en syndofferokse og en syndofferbukk, som han stenket syv ganger på soningslokket (3 Mos 16,2.11–17.29f).

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS