Skal begravelse, konfirmasjon og sorggruppe bli en del av regningsbunken?
ØKONOMI: Finansering av trossamfunn handler om hvilket samfunn vi vil ha. Nikolai Astrup vil ha medlemsavgift i kirken, på samme måte som på treningssenter. Men vil vi innføre brukerbetaling i en grunnlovsforankret folkekirke?
– Den norske kirke hadde i fjor 37.000 enkeltsamtaler med mennesker over hele landet, uten venteliste og uten å sette diagnose. Det ble gjennomført 31 000 hjemmebesøk – midt i det mange politikere omtaler som en epidemi av ensomhet, skriver innsenderen. På bildet: Institusjonsprest i møte med en sykehjemspasient.
Gorm Kallestad (NTB)
For tusen år siden ble kristenretten innført. Konflikter skulle løses gjennom lov og rett, ikke hevn. Kvinner og fattige fikk nye rettigheter, og barn kunne ikke settes ut i skogen for å dø. Samfunnsendringene var motivert av sentrale budskap i kristen tro, som at hvert enkelt menneske er skapt av Gud.
Jubileet peker på sentrale verdier som har satt dype spor i utviklingen av landet vårt. Jeg håper at folkekirken også i framtida fortsatt kan være en aktiv samfunnsbyggende kraft som sammen med andre aktører deltar i å forme og utvikle samfunnet. For det blir stusselig hvis vi skal finne verdikompass for viktige avgjørelser i 2030 på Sats.
Ikke alt som teller kan telles. Men siden Nikolai Astrup mener Sats og Stavanger domkirke er sammenlignbare, har jeg hentet fram noen tall for å illustrere forskjellen: