Rosetogenes paradokser
FELLESSKAP: For noen er rosetogene blitt et bilde på Norge på lik linje med fjorder og fjell. Etter kongens rituelle tale på nyttårsaften, mens nasjonalsangen synges, vises fortsatt bilder fra minneseremonien etter 22. juli, flettet sammen med bilder av dype fjorder og høye fjell.
22.JULI: – Da det ble krevet, hadde det norske folk en naturlig og iboende evne til å beskytte landet – som om det bor en essens dypt inne i alle nordmenn som gjør dem enig og tro så lenge Dovre står. På bildet: Rosetoget på Rådhusplassen 25.juli 2011.
Erlend Berge
Terrorangrepene 22. juli 2011 førte til et unikt og merkelig nasjonalt fellesskap. Kun få dager etter bombeangrepet i Oslo og massakren på Utøya, vokste det frem en enorm vilje til å manifestere styrke og solidaritet. Mer enn én million nordmenn tok til gatene i rosetog over hele landet. Et sterkt ønske om å forsvare demokratiet forente store deler av befolkningen.
I denne intense situasjonen ble rosetogene nærmeste selvforklarende: Da det ble krevet, hadde det norske folk en naturlig og iboende evne til å beskytte landet – som om det bor en essens dypt inne i alle nordmenn som gjør dem enig og tro så lenge Dovre står. I en uvirkelig og truende tid fremstod nasjonen som et trygt og solid fundament man kunne bygge fellesskap på.
Nå – mange år senere – har vi større avstand og en mulighet til kritisk å analysere den norske selvforståelsen i tiden rett etter terrorangrepene. I min nye bok Rosetogenes paradokser forsøker jeg å gjøre dette ved å ta leseren tilbake til denne tiden og ved å undersøke hvordan og hvorfor det norske folk og det norske samfunn reagerte slik det gjorde. Jeg har skrevet boka, fordi jeg tror vi har mye å lære av å gjøre et dypdykk i hva som skjedde da et helt land ble kastet ut i en krise, og folk svært raskt måtte finne frem til tanker, følelser og handlinger som kunne skape mening i en vond og uvirkelig situasjon. Dette var en ekstrem og avvikende periode i norsk historie hvor både folk flest, ledere, politikere og journalister oppførte seg svært annerledes enn normalt. Dette skapte raskt en rekke paradokser.