På tide å forsake Djevelen
I vår frikirkelige gudstjeneste forsaker vi aldri Djevelen. Men kanskje vi bør begynne med det.
ONDSKAP: Når Jesus beskriver Djevelen som løgnens far, og som «en morder fra begynnelsen av», så kan ikke det bevises, men det stemmer likevel med virkeligheten slik vi erfarer den, Erik Andreassen. I 1818 malte den amerikanske kunstneren John Ritto Penniman Jesus som fristes av Djevelen.
John Ritto Penniman
«Du som er kristen, hvordan forklarer du alt dette?»
Jeg sto på trappen til en av brakkene i en konsentrasjonsleir, da samfunnsfagslæreren stilte spørsmålet. Jeg husker ikke hva jeg svarte, men vil jeg tro den frimodige og selvsikre 18-årige versjonen av meg selv gjorde et forsøk. I dag ville jeg kanskje heller returnert spørsmålet: «Du som ikke er kristen, hvordan forklarer du det?» Kanskje svaret hennes hadde bekreftet påstanden til John Mark Comer i hans bok «Live no Lies», at de sekulære forklaringene på ondskap kommer til kort. Vi kan og bør lære mye av de historiske årsakene til at nazismen fikk fotfeste. Likevel gjenstår spørsmålet: Hvor kommer denne ondskapen fra?
Få år etter var det min tur til å spørre. Jeg bodde i kjelleren til gamle Ingjerd, og på hennes TV så vi flyene dundre inn i skyskraperne i New York, igjen og igjen. Det var ufattelig. Å tenke at noen med vilje satte seg i cockpit og gjorde jumbojettene fylt av mennesker til enorme prosjektiler. Å se menneskene hoppe fra flammene, de enorme stålkonstruksjonene smelte som smør og kollapse. «Hvordan kan noen gjøre dette?», spurte jeg. «Det er bare å se inn i sitt eget hjerte», svarte den fromme, gamle dama.