Oslosenterets vei til demokratistiftelse
ORGANISASJONSARBEID: Vårt Lands oppslag om Oslosenteret retter søkelys på de økonomiske forholdene. Dessverre viser ikke avisen interesse for senterets arbeid gjennom de 16 årene det har operert.
DEMOKRATIBYGGING: – Oslosenteret har en unik mulighet til å være en del av det internasjonale arbeidet i å fremme demokratiske verdier, skriver Kjell Magne Bondevik. Tidligere generalsekretær i FN, Kofi Annan, var på besøk i Norge i regi av Oslosenteret i 2009.
Øystein Franck-Nielsen
Da tidligere statsråd Einar Steensnæs og jeg bestemte oss for å starte et senter med fokus på internasjonale problemstillinger, var tanken at det skulle være en liten og fleksibel stiftelse som skulle støtte mennesker i nød og vanskeligheter. Det var en rekke temaer som fattet vår interesse, inkludert interreligiøs dialog, menneskerettigheter og demokrati. Dermed ble Oslosenteret for fred og menneskerettigheter til.
De første prosjektene som kom senterets vei på 2000-tallet omhandlet i stor grad interreligiøs dialog. Det har vært mange innholdsrike og viktige prosjekter. For å bare nevne noen temaer har det blant annet vært fokus på beskyttelse av hellige steder i konfliktfylte områder, og samarbeid Islam-Vesten. Oslosenteret var også engasjert i arbeidet med rapporter om menneskerettighetsbrudd i Nord-Korea og Eritrea. Geografisk har prosjektene strukket seg over hele verden, inkludert Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Kirgisistan og Somalia.
Strategisk skifte