Når det ukjente føles kjent

ANDRES TRO: For meg har DELK alltid vært noe litt ukjent som jeg ikke helt har fått grep om. Jeg ble derfor overrasket over hvor kjent dette besøket opplevdes.

PÅ BESØK: – Jeg visste hvordan jeg skulle oppføre meg, jeg kunne de fleste sangene, og jeg merket at jeg slappet av, skriver Tone Stangeland Kaufman om besøket hos DELK Ryenberget. Portrettbildet er fra en annen anledning.(Foto: Privat / MF vitenskapelig høyskole)
Publisert Sist oppdatert

I mangfoldet av ulike kirkesamfunn har jeg vært innom de fleste, men av ulike grunner har jeg aldri tidligere satt mine ben i Norges eldste frikirke, nemlig Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK). Derfor ville jeg gjerne feire gudstjeneste i Ryenberget menighet, som beskriver seg selv som «en luthersk frikirke for Oslo og omland, som siden 1986 har holdt til på Ryen i Oslo».

Kirkesamfunnet har siden 1860-årene satset på skoledrift som et tydelig kristent alternativ til den offentlige grunnskole. Det gjør de fortsatt, med Ryenberget skole vegg i vegg. Den første tida vokste DELK raskt, og nye menigheter og skoler ble dannet. Etter hvert avtok den utadrettede virksomheten, og kirkesamfunnet ble oppfattet som ganske lukket og ukjent. Men de siste tiårene har både egne dørterskler blitt lavere, og kontakten med kristne fra andre kirkesamfunn tiltatt.

Når kroppen kan kodene

For å lese saken må du være abonnent

Bestill abonnement her

KJØP