Likhet er ikke det samme som rettferdighet

LIKESTILLING: Jeg lite tilhenger av rigide krav til likhet i arbeidslivet, uten å ta hensyn til at «likt arbeid» ikke er enkelt å definere.

ULIKHET: – Vi er forskjellige, takk Gud for det. Og da vil det alltid være en større eller mindre grad av ulikhet i samfunnet, skriver Espen Oseid Danielsen.
Publisert Sist oppdatert

Både i det alminnelige samfunnsliv, og i den politiske diskursen, er det ikke sjeldent at man hører ulike krav om mer likhet. Men hva innebærer dette? Likhet i antall muligheter? Resultatlikhet? Likhet i mengde midler? Lik annerkjennelse av alle?

I sin mest alvorlige form, vil et mål om likhet være identisk med kommunismens groteske styresett. Min forståelse om at vi skal være like, er at vi skal være likestilt i vårt menneskeverd og inneha så like muligheter for å lykkes som mulig. Et syn på likhet som i likt resultat, strider jo mot begreper som «frihet» og at vi alle er ulike. For det er nettopp det: vi er ulike og innehar ulike talenter og interesser. Dermed er det noe klart autoritært å skulle ta til orde for likhet i form av like resultater.

Hegels perspektiv

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS