Leve, lede og lide

TJENENDE LEDERSKAP: Hans Nielsen Hauges lederskap var preget av både lidelse og tjeneste. Som historisk rollemodell kan han være til inspirasjon for ledere i dag som vil bidra til et bedre samfunn.

LEKMANNSBEVEGELSE: Truls Liland mener det er mye moderne ledere kan lære av Hans Nielsen Hauge. Bildet viser maleriet «Haugianerne» av Adolph Tidemand.
Publisert Sist oppdatert

200 år etter hans død er det på tide å understreke at arven etter Hauge også handler om hans lederskap. Men hva slags ledelse snakker vi om?

Ny forskning viser at tjenende lederskap, hvor lederen primært ikke er motivert av egen status og prestisje, men av å bidra til medarbeidernes behov og utvikling, har mange positive effekter. Herunder økt kreativitet, bedre samarbeid og tilfredshet blant medarbeidere. Noen studier viser også at denne formen for ledelse skaper positive resultater for den organisasjonen som disse lederne og medarbeiderne er en del av.

Tjenende lederskap blir også pekt på som en lederteori som søker å integrere etiske perspektiver enda tydeligere enn noen av de mer klassiske teoriene. Samtidig er det ikke slik at dette er en slags «tryllestav» som automatisk gir ledere de resultatene de vil ha eller at man kan manipulere seg frem til dette. Du kan ikke både ha medarbeiderens ve og vel øverst på prioriteringslisten og samtidig utnytte dem. Det har også blitt pekt på at tjenende ledere i noen tilfeller kan ha en større tilbøyelighet å bli utbrente.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS