Lærdommer fra interreligiøse vennskap i et flerkulturelt samfunn
FLERRELIGIØST: Når kristne og muslimer blir venner, kan både ulikheter og felles verdier bli kilder til ny innsikt.
ISLAM: – Interreligiøse vennskap gir en unik mulighet til å oppdage og verdsette felles verdier på tvers av trosretninger, skriver innsenderen. På bildet: Iftar, brytingen av fasten, markert i St. Jakob kirke i Bergen.
Magnus Laudal
I en verden preget av religiøs og kulturelt mangfold er det avgjørende å fremme forståelse, empati og gjensidig respekt. Interreligiøse vennskap har vist seg å være et kraftig verktøy for å bygge bro mellom ulike trosretninger og fremme harmoni i samfunnet. Likevel er det viktig å anerkjenne de mulige utfordringene og fallgruvene slike vennskap kan stå overfor. I mitt doktorgradsstudium har jeg studert vennskap mellom kristne og muslimer, og blant annet undersøkt hvordan interreligiøse relasjoner kan være endringsdrivende for både enkeltpersoner og samfunn.
Anerkjennelse av religiøse likheter
Interreligiøse vennskap gir en unik mulighet til å oppdage og verdsette felles verdier på tvers av trosretninger. I min studie viste flere informanter hvordan erkjennelsen av felles trosgrunnlag fungerte som en motivasjon for å utvikle og opprettholde vennskap. «Harald» (26), en kristen informant, fortalte for eksempel hvordan han begynte å bruke navnet «Allah» om den Gud han selv tror på i samtaler med sin muslimske venn, til tross for sin kritiske holdning til islam.