KI vil føre til større ulikhet
ARBEIDSLIV: Inntoget av kunstig intelligens vil påvirke arbeidsmarkedet og skape forskjeller mellom folk på måter vi aldri har opplevd tidligere. Nå må norske myndigheter ta grep for å forhindre ulikhet.
ENDRER ARBEIDSLIVET: – Det burde undersøkes og utarbeides en oversikt over hvilke arbeidsplasser KI vil påvirke i Norge, skriver journalist Anders Toft Lothe.
Kunstig intelligens/DALL·E
Det internasjonale pengefondet er ikke i tvil. Kunstig intelligens (KI) vil skape større forskjeller mellom folk. Er vi tilpasningsdyktige, kan den verste delen av den økonomiske og sosiale ulikheten begrenses i Norge.
I rapporten Gen-AI: Artificial Intelligence and the Future of Work kommer Det internasjonale pengefondet (IMF) med sine antagelser om hvordan det globale arbeidsmarkedet vil påvirkes av kunstig intelligens. IMF er tydelig på to hovedpunkter:
1. Kunstig intelligens (KI) vil påvirke et stort antall arbeidsplasser. Så mye som 60 prosent av alle arbeidsplasser vil påvirkes i industrialiserte land. Av disse arbeidsplassene vil omtrent halvparten bli påvirket i en negativ forstand, som betyr at arbeidsplassen kan erstattes eller delvis overtas av KI. Totalt anslår IMF at 40 prosent av alle verdens arbeidsplasser blir påvirket.