Danby Choi

Sjefredaktør i Subjekt

Jeg har hele veien oppfordret venner av meg til å bruke munnbind. I alle fall de som ikke kan slappe av i sine trygge hjemmekontorer. Å gjøre det i disse totalitære dager er til dels farlig fordi at Folkehelseinstituttet (FHI) gjør det motsatte. Fraråder munnbindbruk.

Er de dumme i Kina?

Det er viktigere enn ellers å følge myndighetenes råd og å gi dem vår tillit til å lede oss gjennom krisen. For ikke å krysse veier og smitte hverandre, i et forsøk på å løse dette på hver vår måte. Det forstår de fleste av oss, men det betyr ikke at man skal skru av sin kritiske sans. For samtidig er det nå vi trenger den som mest.

Hvorfor bruker de munnbind i Kina, Sør-Korea og Japan? For der er man dumme, eller? Vi snakker om verdens medisinske hovedsteder. De landene som mer eller mindre har løst koronakrisen.

Masker har effekt

Folkehelseinstituttet forankrer maskebruken i disse landene kulturelt, og ikke medisinsk. Det er alarmerende norsk bedrevitenskap på sitt verste. Hvor lenge har de egentlig tenkt å holde på denne kjekkas-taktikken?

Koronaviruset er partikler som gjør skade på folk når de kommer inn i luftveiene våre. Masker er filtre som hindrer disse å komme igjennom. Man bruker ikke masker i Sør-Korea for fashion. Det er det vestlige turister som gjør. Koreanerne bruker dem fordi de har effekt.

LES OGSÅ: FHI frykter «store negative ringvirkninger» av ny koronastrategi

Hårreisende arrogant fra FHI

Det er visst to grunner til at norske helsemyndigheter fraråder oss bruk av munnbind. Først og fremst fordi de mener at folk ikke klarer å bruke dem.

Dette er hårreisende arrogant fra FHI. Tror de virkelig at folk flest er så ubrukelige? Ja. De tror så mye på det de sier at de faktisk sier det i all offentlighet. Det er i beste fall dårlig kommunisert. Jeg anbefaler speil-øvelsen, hvor man prøver å si det til seg selv først:

«Munnbind brukes ofte feil når en ikke er trent opp eller vant til å bruke dem, som for eksempel at en bruker dem for lenge og fikler med fingrene oppunder munnbindet», sier Hanne Eriksen-Volle i FHI til Finansavisen.

Det er ikke noe mer komplisert å formidle til folk hvor lenge et munnbind bør brukes, og at man bare bør ta i hankene.

Flere bør bruke masker

Når FHI fraråder oss å bruke munnbind, er begrunnelsen så svak at de ender opp med å oppfordre oss til det motsatte. For videre er grunnen for frarådingen at vi har for få av dem, og at norske helsemyndigheter bør ha førsterett på maskene.

Så de fungerer, altså?

FHI fraråder maskebruk blant sivile i normale tilstander. Men det er ikke premisset i dag. Folk omgås ubevisst blant smittede i hverdagen.

Bli hjemme og unngå sosiale vaner. Det er den folkevalgte regjeringens strategi, og bør så langt det lar seg gjøre følges av oss sivile. Men blant de som må ut blant andre mennesker, skulle jeg nok ønske at flere brukte masker. Det tenker jeg særlig på når jeg ser og hører noen hoste.

Man kan selvfølgelig moralisere og si at disse ikke burde være ute. Men det er de. Det kan være et godt smittevernstiltak å stenge alle dører fysisk, men det er ikke nødvendigvis den eneste løsningen. Ikke engang naturen er prinsippfast. Løsninger er sjeldent kompromissløse.

Bestill masker nå!

For fire dager siden glippet bestillinger på omtrent en million masker til Norge. Grunnen er somling.

Ansiktsmasker er verdens enkleste og billigste konstruksjon. De produseres i rekordfart nå. Vi trenger bare noen som klarer å bestille dem. Og et folkehelseinstitutt som begrunner frarådingene sine bedre.

Dette innlegget sto først på trykk i Subjekt og er gjengitt med tillatelse.

LES MER:

Koronakrisen har tvunget folk til å avlyse bryllup. Morten og Johanne flyttet det heller til skogs

Ikke alle verdensreligioner tar smittefaren like på alvor

Slik blir Vårt Land laget under korona-krisen