Iran i opprør – en historisk mulighet

MIDTØSTEN: To år etter det store opprøret som fulgte drapet på Mahsa Amini, er Iran i en kritisk brytningstid.

Mahsa Amini, en ung, kurdisk kvinne, døde i politiets varetekt i 2022. Hun ble pågrepet for å ikke ha dekket til håret godt nok. I ettertid oppsto det demonstrasjoner mot iranske myndigheter over hele verden. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
FRIHET: – Regimet i Iran står overfor voksende folkelig misnøye på grunn av økonomisk kollaps, skyhøy inflasjon, 50 prosent ungdomsledighet, systematisk korrupsjon og diskriminering av kvinner og minoriteter, skriver innsenderne. På bildet: En demonstrasjon etter drapet på Mahsa Amini i Tyskland i 2022.
Publisert Sist oppdatert

Det iranske regimet befinner seg i sin dypeste krise noensinne. Amnesty International anklager regimet for forbrytelser mot menneskeheten, og FNs spesialrapportør for menneskerettighetene i Iran frem til juli 2024, anklager regimet for folkemord mot Irans største motstandsbevegelse, NCRI. Samtidig er Vesten sterkt bekymret for regimets atomprogram, og IAEA kritiserer regimet for manglende samarbeid. Regimets krigføring i Midtøsten, Rødehavet og Ukraina, har gjort det enda mer isolert.

To år etter det store opprøret som fulgte drapet på Mahsa Amini, er Iran i en kritisk brytningstid. Regimet står overfor voksende folkelig misnøye på grunn av økonomisk kollaps, skyhøy inflasjon, 50 prosent ungdomsledighet, systematisk korrupsjon og diskriminering av kvinner og minoriteter. Regimet frykter nye opprør, og cirka 90 prosent av befolkningen boikottet presidentvalget i fjor.

Regional og internasjonal isolasjon

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS