Hvor er regjeringens vilje til å hjelpe familiene?

FAMILIEVERN: Regjeringen ser ikke ut til å ha tiltro til familien og familievernet.

HJELP TIL FAMILIENE: – Tjenesten har en åpenbart forebyggende funksjon, blant annet for å hindre at konflikter utvikler seg på en måte som fører til at barnevernet må inn, skriver Hilde Barstad.
Publisert Sist oppdatert

Det er snublende lett å komme til den konklusjonen når man leser ulike stortingsmeldinger regjeringen har lagt fram denne våren.

Blant annet har regjeringen lagt fram Folkehelsemeldingen og Opptrappingsplanen for psykisk helse. «Alle» er enige om at det er viktig med forebyggende arbeid – selvfølgelig fordi det er bra i seg selv at psykiske og sosiale problemer ikke oppstår – men vel så viktig er det at slike problemer ikke får utvikle seg. Da belastes enkeltpersoner og familier, og hjelpeapparatet får unødvendig mange klienter og pasienter som med bedre forebyggende tilbud kunne klart å skape gode liv for seg selv.

Regjeringen sier selv at grunnlaget for god psykisk helse og livskvalitet legges gjennom hele livet og på mange arenaer. Tiltakene må derfor utvikles og iverksettes i flere sektorer. Regjeringen vil videre prioritere å styrke tilgangen til lavterskeltjenester i kommunene som ikke krever henvisning eller diagnose. Regjeringen sier også at slike tiltak vil ha positive samfunnsøkonomiske konsekvenser, og påpeker at ingen sykdomsgruppe gir større helsetap eller medfører større kostnader knyttet til uføretrygd enn psykiske lidelser. Selv en liten reduksjon i andelen av unge som blir varig uføre, vil kunne ha betydelig effekt over livsløpet både for enkeltmennesket og for samfunnet.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS