Frelse i dødsriket?
SJELEN: Ole Hallesby hadde en omfattende lære om sjelens tilværelse mellom døden og dommen. Blant annet trodde han at de som ikke hadde mulighet til å ta stilling til Jesu evangelium mens de levde på jorden, fikk ny sjanse til frelse.
LÆRE OM SJELEN: – Ole Hallesby går så langt at han kaller tanken om at vi mister våre døde i Kristus som «helt gjennom ukristelig», skriver Hans Petter Hannaas Aslakstrøm.
Leif Ørnelund / Oslo Museum
Forbinder du teologen Ole Hallesby bare med helvetesdebatten fra 1950-tallet? Faktum er at Hallesby trodde på en tilstand mellom døden og Jesu gjenkomst hvor sjelen har en bevisst eksistens og en aktiv tilværelse, som gjelder for alle uansett religiøs tro.
Denne læren var han ikke alene om. Frem til reformasjonen var dette en selvfølge. Men læren om skjærsild og avlat ble etter hvert så spekulativ og belastende at Luther så seg nødt til å ta et oppgjør med den. Han gikk dermed til den motsatte ytterlighet og forfektet læren om sjelesøvn – at sjelen sover en ubevisst søvn frem til oppstandelsen. Hvor lang denne søvnen blir er uvesentlig, da «evighetens tidløshet» bevirker at det føles som om man våkner rett opp til dom, for den troende vil dette si den legemlige oppstandelse og det evige liv i Guds rike.
Men læren om mellomtilstanden kom snart tilbake, først hos de gamle dogmatikere og deretter under pietismen. I vår tid har blant annet Århus professoren Regin Prenter og teolog Idar Kjølsvik her hjemme fremholdt sjelens tilværelse mellom døden og dommen som bevisst og aktiv, hvor den kan gå i forbønn for sine kjære på jorden, og at vi kan be for dem.