Flott at biskopene følger Bjørn Bues eksempel

Jeg har kjent meg både feig og sinna for å ha akseptert dårlig behandling fra mannlige prestekolleger. Jeg glemmer aldri biskop Bue sin reaksjon.

PENSJONERT SOKNEPREST:

Anne Berger Jørgensen

Pensjonert misjonær og sokneprest

«Dette skal vi ikke ha noe av. Du er denne menighetens rettelig kalte prest».

Ordene er avdøde biskop Bjørn Bue sine. Mottageren er meg, Stavanger domkirkes første fast ansatte kvinnelige prest. Uttalelsen falt etter en gudstjeneste hvor jeg var medliturg, men trakk meg fra å forrette nattverden fordi jeg så to mektige, ordinerte menn i kirkebenken. To menn som tydelig hadde uttrykt sin misnøye med at jeg iblant forrettet nattverd uten at mitt navn sto i gudstjenesteannonsen. De var, for å sitere den ene, «ikke sikker på hva de fikk» når det var en kvinne som forrettet. Litt merkelig, de fleste av oss vet hva vi får og gir: Guds nåde går gjennom hendene våre. Faktisk uavhengig av kjønn eller andre fordeler eller ulemper.

LES OGSÅ: Bispemøtet: – En prest kan ikke påberope seg rett til å avstå fra samarbeid med andre prester

Tårene rant under nattverden

Under hele nattverden rant tårene mine. Jeg kjente meg feig, var sinna både på meg selv og på den mannlige presten som uten å nøle sa ja til å forrette, selv om heller ikke han sto i annonsen.

Biskop Bues reaksjon på hvorfor jeg ikke forrettet, er et betydningsfullt minne. «Dette skal vi ikke ha noe av. Du er denne menighetens rettelig kalte prest». Det er jo dette det handler om: Respekt for at vi er prester i en kirke hvor vi er «rettelig kallet», med de plikter og rettigheter som tilhører ordinasjonen.

Har fått mange bemerkninger

Kvinnesyn er imidlertid er noe mer enn embetsteologi, selv om disse ikke er helt atskilt. Når en prost som svarer på fortellinger om opplevd diskriminering med flåsete bemerkninger om hvor frittalende en av prestene er, er det nesten så vi ikke kan tro det. Men jeg har jo vært der selv. Mange ganger. Bemerkninger om hvor humørløs jeg er når mannlige kolleger forteller «vovede» vitser som faktisk er tåpelige. Eller spørsmål om hvorfor jeg er så mye mer «feministisk aggressiv» (!) enn kvinnelig kollega NN. Men slike bemerkninger og stikk kom vel så ofte fra «liberale» som «konservative» kolleger. Dette har Alf Gjøsund helt rett i (VL 15. oktober).

Med sin uttalelse ser det nå ut til at biskopene følger biskop Bue og andre gode nåværende kirkeledere. Dette skal vi rett og slett ikke ha noe av! Vi skal ikke trå tilbake verken i samarbeid eller utøvelse av det vi er ordinert til.

LES MER:

---

Fakta:

---

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!


Annonse
Annonse

Mer fra: Verdidebatt