Er det rart det er krig i verden?

DEBATTKULTUR: Er det rart det er krig i verden, sa vi før. En demokratisk, nyansert samfunnsdebatt i Norge er ingen selvfølge. Den krever at vi tåler hverandres ulike meninger, også når verden står i brann.

SPLITTELSE: – Det er en risikabel vei å sette folk i bås, for i samme åndedrag øker risikoen, ikke bare for økt mistillit og polarisering i demokratiet, men også for at færre orker å ytre seg i en hard og dømmende debatt, skriver Linn Beate Kaald Thoresen.
Publisert Sist oppdatert

En polarisert samfunnsdebatt bidrar negativt til demokratiet, fordi den ikke bidrar til at vi får frem kunnskap og ulike syn på saker. Mange land har en veldig polarisert samfunndebatt, slik vi blant har sett de siste årene i USA. Forskere har funnet ut at det er liten fare for det her i Norge, men det er grunn til å peke på noen trekk som likevel kan utgjøre en risiko for polarisering når det gjelder forholdet mellom minoritetene og majoritetnordmenn.

«Etniske nordmenn»

Minoriteter i Norge blir nærmeste gjennomgående kategorisert som noe annet enn norske av majoritetsnordmenn, helt uavhengig av hvor lenge de har bodd i landet. Det vanlige begrepet «etniske nordmenn» fungerer ekstremt ekskluderende, selv om det nok er glidd inn i språkbruken og oppleves som noe man er vant til. Minoritetene selv kaller seg noen ganger norske, bruker en bindestreksformulering eller en annen nasjonalitetsbetegnelse.

Subscribe for full access

Get instant access to all content

Powered by Labrador CMS