Det er gode grunner til å snakke om døden
DØENDE PASIENTER: Forhåndssamtaler om livets siste fase kan skape ro og trygghet for pasienten og de pårørende. Forutsetningen er at vi alle våger å snakke om at vi en gang skal dø.
ÅPENHET OM DØDEN: «Det anbefales at pasienter med livstruende eller uhelbredelig sykdom inviteres til forhåndssamtaler», skriver Linda Egeland og Håkon Johansen.(Foto: Gorm Kallestad/NTB)
Nasjonale faglige råd om «Forhåndssamtaler og planlegging ved begrenset forventet levetid» er nylig publisert av Helsedirektoratet. Åpenhet om døden utfordrer både deg og meg, og det utfordrer helsetjenesten på sykehus og i kommunene. Det er gode grunner til å snakke om døden. Forhåndssamtale er frivillige og planlagte samtaler om pasientens ønsker for den nære framtid, framtidige helsehjelp og livets siste fase.
Historien til «Martin»
Vi lar «Martin» representere pasientene vi har møtt i sykepleietjeneste for alvorlig syke og døende pasienter på sykehus og kommunenes helse- og omsorgstjeneste. Martin er 47 år og lever et travelt jobbliv som prosjektleder i byggebransjen og et travelt familieliv med småskolebarn og barn i tenårene. Han har levd med visshet om alvorlig kreftsykdom et års tid, men skyver tanken om sykdomsutvikling og død fra seg. Etter strålebehandling og cellegift så alt bra ut, men i forrige måned fikk han den tunge beskjeden; kreften har spredd seg til bukspyttkjertelen og utsiktene til et langt liv er kraftig begrenset. Ennå merker han ikke så mye til sykdommen, men tanken på å forlate livet og å forlate de han er glad i blir mer påtrengende. Han vet han må fortelle samboeren om beskjeden fra legen, men utsetter det. Og tanken på å fortelle barna at han kanskje ikke skal leve så lenge kjennes umulig.