Derfor bør du bry deg om masseovervåkning
E-TJENESTEN: Det er et problem i seg selv når menneskers mulighet til å være fri fra andres observasjon blir mindre. Det er i tillegg et problem for alles reelle ytrings- og informasjonsfrihe
FRIHET: Selv om du ikke bryr deg om myndighetene eller selskaper i Silicon Valley får tilgang til ditt private rom, vil den reelle informasjonsfriheten din likevel begrenses, skriver innsenderne.
Håkon Mosvold Larsen
Morgenbladet melder at Stortinget har vedtatt den nye E-loven som gir E-tjenesten muligheten til å samle inn og analysere det meste av nettrafikk som passerer landets grenser. Siden mange norske nettsider bruker servere i andre land, vil det i praksis favne svært mye av det nordmenn gjør på nett. Klassekampen har hatt en debatt om overvåkning de siste månedene.
Hege Skarrud påpeker i en kronikk i Klassekampen paradokset at masseovervåkningen utbres samtidig som overvåkningsdebatten ikke gjør det. Vi lever i en verden der overvåkning har blitt normalisert. Digitaliseringen av samfunnet har åpnet opp for en omfattende overvåkning fra myndigheter og private selskaper.
«Jeg er verken ekstremist, terrorist eller pedofil, hvorfor skal jeg bry meg om jeg blir overvåket?» Det finnes legitime hensyn som taler for at overvåkning noen ganger er nødvendig. Ivaretakelse av disse hensynene kommer med en pris. Filosofene Claire Benn og Seth Lazar gir deg tre grunner for at overvåkning kan være et problem, selv om du ikke gjør noe ulovlig på nettet.