– Bør ikke våre ledere vektlegge at vi har et arbeidsmiljøproblem, og ikke en teologisk problemstilling?
LIKESTILLING: Det kan se ut som at biskopene har stengt døren for diskriminering av kvinner en gang for alle. Men er Bispemøtets uttalelse egentlig et forsøk på å stenge en dør, samtidig som døren tillates å få stå på gløtt?
ARBEIDSMILJØPROBLEM: – Bør ikke våre ledere vektlegge et entydig fokus på det vi faktisk står overfor, nemlig et arbeidsmiljøproblem, og ikke en teologisk problemstilling? spør Mari Saltkjel.
Erlend Berge
Etter endt presteutdanning ved Uppsala Universitet kom jeg tilbake til Norge for ordinasjon og prestetjeneste i Den norske kirke (DnK). Kontrasten til Svenska kyrkans (SvK) foroldningsmåte til kvinners prestetjeneste var markant. For litt over ti år siden var det en samlet SvK som initierte, finansierte og gjennomførte markeringen av 50 år med kvinners prestetjeneste.
Jeg ble engasjert av Stig Lægdene, den gang rektor ved Kirkelig utdanningssenter i Nord. Resultatet ble boken «Som en krone på hodet. Fortellinger om kvinners prestekall». Boken og den medfølgende fotoutstillingen ble hovedsakelig finansiert og støttet av Fritt ord, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening og Norsk kvinnelig teologforening.
Samtlige bispedømmer i Norge ble bedt om å støtte prosjektet. Flere av dem avslo fordi de mente at 5000 kroner ble en for stor kostnad for deres bispedømme. Den norske feiringen av 50 år med kvinners prestetjeneste var en viktig, interessant og høgtidelig feiring som også synliggjorde kvinnelige presters vilkår, datert 2011: Dette var et tema for de få som var interessert.
Bestill abonnement her
KJØP