Black Friday er et speilbilde av samfunnet
FORBRUK: Enten man velger å boikotte eller delta i tilbudsjakten, er én ting sikkert: Handelsstanden står ofte som vinneren, mens vi som forbrukere navigerer mellom økonomiske hensyn og klimaansvar, ikke uten en dose dårlig samvittighet. Black Friday vekker følelser.
TILBUD: – Black Friday har blitt mer enn en handlefest, det er en årlig påminnelse om våre motstridende verdier som forbrukere. Dagen avslører en ambivalens mange kjenner på: Vi ønsker å spare penger, men samtidig ta hensyn til miljøet, skriver innsenderne.
Erik Flaaris Johansen
Mange elsker dagen for tilsynelatende gode tilbud, mens andre ser den som et symbol på forbrukersamfunnets overflod. Denne motsetningen gjør Black Friday til mer enn bare en kjøpefest, den speiler også vår kamp mellom fristelse og ønsket om økonomisk og etisk ansvar.
I den norske Black Friday-debatten blir det ofte glemt at ikke alle handler utelukkende for å kjøpe mer enn de trenger. For mange representerer rabattene en nødvendig hjelp i en hverdag preget av økende levekostnader. For eksempel kan en ny vinterjakke til halv pris være en uvurderlig mulighet for en familie med trang økonomi. Dette nyanserer fremstillingen av Black Friday som kun en plattform for unødvendig konsum.
Samtidig viser forskning at ønsket om å spare penger ofte fører til det motsatte: Mange ender opp med impulskjøp som de verken trenger eller har spart til. Ofte er varene priset «like lavt» utenom kampanjen. Dette paradokset «å spare gjennom å kjøpe» gjelder for både rike og fattige forbrukere, og bidrar til en uklar grense mellom økonomisk klokskap og ukritisk shopping.