Kjetil Lysne Voje

Evolusjonsbiolog, Universitetet i Oslo

Det er ikke spesielt uvanlig – i hvert fall ikke internasjonalt – at velstående mennesker pøser inn store pengesummer i et forsøk på å fronte alternative fakta om livets utvikling på jorda. Mangfoldige millioner fra Einar Johan Rasmussen skal nå sørge for at unge mennesker styrkes i sin gudstro ved å selge inn intelligent design som et alternativ til evolusjonsbiologi. Å kommunisere at troende må forkaste etablerte vitenskaper til fordel for tull og tøys, er uheldig på flere måter. Ikke minst for de troende selv.

LES OGSÅ: Milliardær blar opp 15 millioner for at unge skal droppe Darwin

Beste kilde til kunnskap

Evolusjonsbiologi er ikke ateistisk vitenskap, like lite som det er muslimsk, kristen eller hinduistisk vitenskap. Evolusjonsbiologi er enkelt og greit vår viktigste og beste kilde til kunnskap om hvordan populasjoner endrer seg over tid, blant annet som en konsekvens av endringer i deres levemiljø. I hvilken grad vil arter klare å tilpasse seg de raske miljøendringene som verden opplever? Evolusjonsbiologi er vårt viktigste verktøy til å kunne besvare slike presserende spørsmål.

Som evolusjonsbiolog frykter jeg ikke kritikken av faget som frontes av gjengen bak intelligent design. I vitenskapen er det bevisene som rår, ikke grupperinger med politiske agendaer og rike onkler i ryggen. Det jeg derimot frykter er de unødvendige sosiale og intellektuelle murene som stiftelsen BioCosmos bygger opp mellom troende og ikke-troende. Jeg tror vi gjør ungdom en bjørnetjeneste når vi selger dem et budskap om at gudstro og evolusjonsbiologi ikke kan gå i hop. Evolusjonsbiologi handler om å forstå utviklingen av den levende delen av naturen. Faget handler ikke om hvorvidt det finnes en gud.

Særdeles dårlig bruk av penger

Det er fristende å påstå at en bedre bruk av pengene kunne være å øke kunnskapen blant enkelte troende om hva evolusjonsbiologi er. For misforståelsene er mange, noe som har kommet tydelig fram de siste dagene. Evolusjon gjennom naturlig utvalg er for eksempel ikke en tilfeldig prosess, slik det gjentas til det kjedsommelige av folkene som fronter intelligent design. Fisk blir heller ikke til hunder ifølge evolusjonsbiologien, slik hovedpastor i Filadelfia Kristiansand Wiggo Skagestad påstår i Vårt Land. Den oppvoksende generasjon fortjener bedre kunnskap enn dette.

Det er lettere å ta vare på noe vi vet hvordan fungerer. I årene som kommer vil evolusjonsbiologisk kunnskap kun bli viktigere for å ta vare på naturen vi mennesker er sårt avhengig av. Å bruke millioner av kroner på å få oppegående troende til å ta avstand fra en sentral del av kunnskapssamfunnet er særdeles dårlig bruk av penger.

Mer om evolusjon og intelligent design:

Menigheter stiller seg bak Darwin-fornektere

– Det er skummelt å spre teorien om intelligent design

Evolusjon er fortsatt like gåtefullt

Konservative kristne har akseptert Darwin i det stille, skriver Alf Gjøsund