Verdidebatt

Pride og kristen samlivsetikk

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.
Øystein Magelssen, generalsekretær i KFUK-KFUM, benytter sesongen for Pride-parader som foranledning til å ytre seg om sin organisasjons samlivsetikk i et innlegg i Vårt Land 20. juni.

Også i fjor sommer var Magelssen ute i Vårt Lands spalter med et forsvar av KFUK-KFUMs deltagelse i Pride og et forsøk på teologisk legitimering av likekjønnet ­ekteskap. I debatt med ham påviste jeg at hans argumentasjon innebar teologisk sakkritikk av Bibelens tekster om samliv og seksualitet.

Nå tar Magelssen minst ett nytt skritt i sitt felttog mot tradisjonell kristen samlivsetikk ved å forsvare samboerskap for personer i kirkelige stillinger og med lederverv. At Bispemøtet i mars 2017 fastholdt at samboerskap gir grunnlag for ordinasjonsnekt, kaller Magelssen en trenering. I artikkelen siterer han tre setninger fra dokumentet Sammen (2013), som er en utredning fra et utvalg oppnevnt av Bispemøtet. Den siterte teksten støtter samboerskap, og uinnvidde lesere kan oppfatte det dit hen 
at Bispemøtets trenering består i biskopenes uvillighet til å følge rådet gitt av utvalget.

Saken er imidlertid den at Magelssen siterer fra en passasje kun mindretallet i utvalget står bak (Sammen, s. 69), og at det derfor er full konsistens mellom ­argumentasjonen og tilrådingen fra flertallet i utvalget om «at samboere ikke bør ordineres/vigsles eller tilsettes i kirkelig stilling som krever ordinasjon/vigsling» 
(side 88), og Bispemøtets fastholdelse av denne praksis i 2017.

Magelssen konstruerer et spenningsforhold mellom ytre rammeverk for samliv og innholdet av samlivet. Men eksempler på hykleri og dobbeltmoral kan ikke ­underminere det faktum at livene våre ­leves innenfor gitte rammer, og at det livslange monogame ekteskap er den rette rammen for det seksuelle samliv, ifølge ­Bibelen. Å påberope seg «et kristent helhetlig menneskesyn og Jesu etiske forkynnelse» som støtte for individualistisk mangfold på bekostning av gruppefellesskapsnormer og -regler er teologisk uberettiget.

Jostein Ådna, 
professor i Det nye testamente 
ved VID vitenskapelige høgskole

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verdidebatt