Å mobilisere kreativ kraft i møte med en ny verden
ENDRING: I en tid hvor politiske endringer i USA har direkte konsekvenser for oss, kan man spørre seg hvor godt rustet vi er til å tåle slike endringer. De siste månedene har en hel verden vært opptatt med å følge uttalelser og beslutninger fra Washington. Midt i mediekjøret og ekspertanalyser er det interessant å se hvor sårbare vi er for politiske endringer i en helt annen del av verden.
URO I VERDEN: – Når flyktninger i Bidibidi har klart å bygge opp en viss grad av selvforsyning, kan det inspirere også oss i Norge til å bruke ressursene og kreativiteten vi har til å redusere egen sårbarhet for politiske endringer i helt andre land På bildet: Guttene jobber sammen i en gruppe og selger ris.
For en som jobber med internasjonal bistand er det tilsvarende interessant å se hvor gode flyktninger i Uganda er på å redusere avhengighet og sårbarhet. Er de bedre rustet til å tåle globale politiske endringer enn oss nordmenn?
Flyktningbosettingen Bidibidi, som ligger på grensen mellom Sør-Sudan og Uganda, gir gode eksempler på hvordan økt robusthet og selvstendighet kan skapes, noe som beskytter mot uforutsigbare og ofte brutale endringer i den internasjonale arenaen. Det amerikanske kuttet i internasjonal bistand gjorde at 30% av verdens samlede bistand ble satt ut av spill i løpet av dager. Flere bistandsorganisasjoner måtte trappe kraftig ned på arbeidet sitt. I Bidibidi har flere også trukket seg helt ut.
De drøyt 200 000 flyktningene i flyktningbosettingen står derfor ovenfor en situasjon der mye finansiering brått har stoppet opp. Midt i denne situasjonen viser småbønder og familier at de allerede lenge har jobbet målrettet for å redusere avhengigheten av ekstern hjelp. De har økt selvforsyningen gjennom jordbruk og skolehager. Flyktningene fra Sør-Sudan dyrker ris, kassava og peanøtter til eget forbruk og salg på det lokale markedet. De har også gått sammen i kooperativer og familiegrupper for å dele kostnader og øke overskudd. Dette initiativet gjør at de ikke trenger matutdelinger i samme grad som før, samtidig som de bidrar til bærekraft i lokalsamfunnet.