Pave Frans besøkte Nord-Iraks gjenværende kristne
Pave Frans besøkte søndag Nord-Irak, der den ytterliggående islamistgruppa IS for få år siden herjet og drev kristne på flukt.

Den katolske kirkens 84 år gamle overhode innledet besøket i kurdernes regionhovedstad Arbil, der president Nechirvan Barzani tok imot ham.
Derfra gikk verden videre i helikopter til Mosul, der IS kunngjorde dannelsen av sitt «kalifat» i 2014. Der holdt paven en bønn for krigens ofre.
Irak hadde før USAs invasjon i 2003 anslagsvis 1,5 millioner kristne, men i dag er det bare mellom 250.000 og 400.000 igjen i en befolkning på 40 millioner.
Ubotelig skade
– At kristne forlater Irak og Midtøsten gir ubotelig skade, ikke bare for enkeltpersoner men også for samfunnet de forlater, sa paven i sin tale.
Under talen tok paven særlig opp skjebnen til yazidienes, en minoritet med røtter både i jødedom, kristendom og islam, som ble utsatt for et folkemord under IS.
– Vi må holde fast ved at brorskap er mer holdbart enn brodermord, at håp er kraftigere enn hat, at fred mektigere enn krig, sa paven.
Tvunget på flukt
IS tvang hundretusenvis av kristne på flukt fra Nineveh-provinsen, der brorparten av Iraks kristne lever.
Blant dem som flyktet var Raed Kallo, som i dag er den eneste gjenværende presten i Mosul. Han delte søndag sin historie med paven.
Kallos menighet talte tidligere 500 kristne familier, men i dag er det bare rundt 70 kristne familier igjen i byen.
Kallo understreket at Mosuls muslimske innbyggere tok imot de kristne med åpne armer da de vente tilbake etter at IS var nedkjempet.
– Etter at byen ble frigjort, mottok mine muslimske brødre meg med stor gjestfrihet og kjærlighet, fortalte han.
Symbolsk
Etter besøket i Mosul fortsatte paven i helikopter til Qaraqosh, 30 kilometer øst for Mosul, som også er kjent som Hamdaniyah og Bakhdida og er en by av stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by.
Der snakker fortsatt mange av innbyggerne en arameisk dialekt, språket Jesus snakket.
Qaraqosh ble også i stor grad ødelagt av IS, men islamistene ble drevet ut i 2016 og byen har de siste årene delvis blitt gjenoppbygd.
– Dette viktige besøket vil styrke moralen vår etter år med vansker, problemer og kriger, sa presten George Jahoula før pavens helikopter landet.
Under besøket i Qaraqosh møtte paven kristne i al-Tahera-kirken, som ble satt fyr på av IS, men som nå er restaurert.