Religion

Uten nettilgang på konfirmantleir

Kan vi tenke oss en leir uten nettilgang og duppeditter? Og hvordan reagerer ungdommene?

Dette har Lommedalen menighet i Bærum prøvd med stort hell. Jeg snakket med ungdomsdiakon Camilla Juell som forteller ivrig om tiltaket. Det hele startet med at de opplevde at konfirmantene kommunisert med hverandre etter leggetid via ulike sosial medier.

Det var vel først da Snapchat kom for fullt at vi skjønte at vi måtte ta noen grep, sier Camilla. Hvilke bilder konfirmantene la ut av seg selv og andre i løpet av leiren, hadde vi liten kontroll med. De hadde tidligere hørt at Snarøya menighet hadde prøvd nettfrie konfirmantleirer, og nå ville de selv prøve dette.

Hvordan gjennomføre?

Alle foreldre blir informert om den nettfrie sonen på det første foreldremøtet. På bussen til leirstedet samles så alle duppeditter med nettilgang inn. De legges i konvolutter med navn og oppbevares på lederrommet. Ønsker konfirmanten å bruke mobilen eller lignende i løpet av leiren, må de selv komme til lederrommet og bruke den i området rundt dette rommet.

Er det noen konfirmanter som av ulike årsaker vil eller må ringe sine foreldre hver dag, ordner de selvsagt dette. Alle lederne får ha telefoner og lignende, men de må kun bruke dem på rommet. De ansatte har alltid telefonen sin på seg, slik at foreldre og andre kan nå dem og sine konfirmanter. Konvolutten med mobil, nettbrett og eventuelt datamaskin leveres tilbake når de alle sier «ha det bra».

En utfordring som oppsto, var at når konfirmantene ikke hadde telefon, hadde de heller ikke klokke. Menigheten måtte derfor gå til innkjøp av noen billige veggur som de plasserte på strategiske steder på leirstedet.

Foreldrene må også underskrive på om de syntes det er greit at det legges ut bilder av deres barn på menighetens facebookside. For at foreldrene skal kunne følge med på hva som skjer på leiren, legger de ansatte jevnlig ut bilder og tekst på Facebook. Andre menigheter har jeg hørt bruker blogg til dette formålet.

Hvilke reaksjoner har de fått?

Det er alltid noen som reagerer negativt og ikke vil gi fra seg telefonen eller har med seg en ekstra, men de fleste godtar det uten store protester. I løpet av leiren er det så mye som skjer, så de har ikke tid til å sjekke mobilen likevel.

Konfirmantene opplever at de er sammen på nye måter. De beskjedne har ikke lenger noe å gjemme seg bak og må kaste seg ut i det sosiale spillet. Slik blir de synligere, noe som i det lange løp oppleves som positivt.

Den største effekten er det kanskje på vinterleiren, sier Camilla. Ungdommene opplever at de sover bedre, og de oppsøker fellesområdene mer.

Det er tettere fellesskap på vinterleirene, fordi vi er mer inne og dermed sammen på mindre areal. Når vi skal til bakken eller gå på ski, deler vi ut telefonene igjen slik at de kan nå oss hvor de er i bakken eller i løypene.

Men også på sommerleirene ser vi at fravær av nett har en positiv effekt. De er mer på uteområdet, og de forter seg ikke til rommet for å sjekke mobilen lenger. De får opplevelser av at samvær uten nettilgang er bra. Ungdommene blir kjent med hverandre på en ny måte, og er mer til stede på leiren. De er ikke opptatt av hva vennene, som ikke er på leir, driver med.

Når leiren er over har lederne hørt at flere av ungdommene har erfart hvor avhengige de er av nett, og hvor mye tid disse duppedittene «stjeler» av tid, slik at de ønsker å være mer offline også når de kommer hjem. Camilla Juell vurderer sterkt å innføre nettfrie soner også i andre sammenhenger i menighetens ungdomsarbeid.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion